Op de ramen op de eerste verdieping stond heel groot 'NEE' en op de begane grond waren rode kruizen op de ramen en de deur gespoten. Ook stonden er de teksten 'Boevenhotel' en 'Woonwaard geeft criminelen voorrang'. Alles is weer van het huis aan de Westerweg verwijderd, maar in de directe omgeving is het protest nog overduidelijk: omwonenden zijn erg ongerust over de komst van ex-gedetineerden in het huis.
"Mijn slaapkamer grenst direct aan de balkons van de heren die komen. Eén stap er overheen en ze zitten zo in mijn slaapkamer. Dat geeft een heel onveilig gevoel", vertelt Marijke*, terwijl ze met haar hond een rondje maakt. Ze zegt slecht te slapen sinds oktober, toen ze hoorde dat de drie appartementen in het huis naast haar door Stichting Exodus gaan worden gebruikt voor re-integratie van ex-gedetineerden. Volgens haar gaat het om mensen die minimaal twee, eigenlijk drie jaar (cel-)straf hebben. "En in Nederland krijg je geen straf van twee of drie jaar voor het stelen van een pakje kauwgom hè."
"Ze vallen nog onder toezicht van Reklassering en hebben camerabewaking in de woning", weet Marijke. "En ze hebben een avondklok van elf uur 's avonds. Ik zie ze nog als gedetineerde, ze zijn nog niet vrij om te gaan waar ze willen." Ze weet ook uit jaarstukken van Exodus dat in 2023 zestig procent van de cliënten vroegtijdig stopte. Komen er ook mensen met een enkelband? "Volgens Exodus niet, maar in Stompetoren was ook zo'n huis van een organisatie en daar was dat wel zo", zegt ze wantrouwend. (tekst gaat verder onder de foto)
Voor Marijke kwam het nieuws dubbel hard binnen. "Ik heb familieleden die werken binnen Reclassering Nederland en die mogen straks niet meer bij mij op visite komen als hun cliënten hier geplaatst worden. Dat brengt gevaar met zich mee. Daar wordt geen gehoor aan gegeven en dat doet nog het meeste pijn." Ze is dan ook één van de omwonenden met een poster achter het raam met de tekst 'Onze buurt, onze veiligheid'. Direct tegenover de Westerweg 91 hangt een groot spandoek met dezelfde tekst.
Misschien zou alles anders geweest zijn als de buurt duidelijke informatie had gekregen, en er geen voorgeschiedenis was. Marijke is niet tegen het idee van re-integratie van ex-gedetineerden onder de mensen, maar ze heeft vijf jaar lang problemen gehad met cliënten van Esdégé Reigersdaal, de vorige huurder, en hoe er weinig met haar beklag werd gedaan.
Marijke is ook niet te spreken over de communicatie over de afgelopen maanden. "Het vertrouwen in Woonwaard is hélemaal weg. En ik heb een gesprek gehad met Exodus. Daarin hadden we - dacht ik - hele goede afspraken gemaakt, alleen die afspraken worden niet nagekomen. Ik zou allerlei antwoorden zwart-op-wit krijgen op papier. Dat hebben ze niet gedaan. Er werd letterlijk gezegd van 'kom maar naar de bijeenkomst op 8 januari'. Ook daar heeft niemand antwoord gehad om vragen. Alleen op de vraag wanneer ze komen: over drie weken." (tekst gaat verder onder de foto)
Een andere omwonende gaat naar haar werk, maar heeft ook even tijd voor Streekstad Centraal. Claudia* is ook niet te spreken over Woonwaard en Exodus. "Ze hielden volledig de boot af en nu zijn we zijn drie maanden verder. Heel frustrerend. En de gemeente zegt al helemaal niks. Je komt geen steek verder." De bekladding van het huis vond ze net als Marijke te ver gaan, maar ook bij haar hangt een protestposter.
"We hebben heel veel vragen en die worden gewoon níet beantwoord", zegt Claudia. Inmiddels weet ze van de werkwijze en het beperkte succes van het programma. Ook zij is niet tegen re-integratie tussen de samenleving. "Maar drie mensen in een doorstroomhuis, op deze manier, dat vind ik een lastige. Geef die mensen een échte plek op zichzelf."
Ze erkent dat er wel NIMBY (Not in my backyard) het spel is. "Maar ja, het maakt natuurlijk wél uit of je er naast zit, of dat je een paar straten verder woont", zegt Claudia. "Het is een ontzettend ingewikkelde kwestie." Ze weet zo net nog niet wat niet wat te doen als er een probleem is met een van de bewoners. "Ga je diegene dan aanspreken? En als er echt iets aan de hand is? 'Nou dan moet u 112 bellen', werd gezegd. Uh okay." (tekst gaat verder onder de foto)
Inmiddels klinkt er volgens Claudia ook onrust uit andere straten. "Ze hebben eerst het klein gehouden. Ze zeiden iedereen te gaan informeren en toen zijn er iets van tien brieven rondgestuurd. En nu is er vanuit die straten de vraag waarom zij niet voor de bijeenkomst zijn uitgenodigd. Ik vond het allemaal zo niet slim gedaan. Ze gaven die avond een presentatie, maar de bewoners kwamen in het hele verhaal niet voor! En er een onafhankelijk gespreksleider, die vrouw kapte elke discussie af. Ja, er kwamen natuurlijk elke keer weer nieuwe vragen los. Het was meteen 'nee'. Algeheel... Je voelt je echt verschrikkelijk in de steek gelaten door instanties."
Inmiddels hebben de fracties van OPA en VVD raadsvragen gesteld aan het college over het voortraject van het Exodus doorstroomhuis en de afwezigheid van de gemeente daarin.
* Marijke en Claudia zijn niet de echte namen van de omwonenden die Streekstad Centraal sprak.