Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een vervolg van de soap rond de vernieuwing van het Plein in Bergen: raadsleden, vastgoedontwikkelaars, omwonenden, buurtvereniging, woningzoekenden, tegenstanders en, niet in de laatste plaats, advocaten. Bouwvakkers hoeven zich voorlopig nog niet te melden.
Als zich komende donderdag een raadsmeerderheid aftekent voor de bouwplannen van Bot Bouw op het Plein in Bergen, dan wordt dat waarschijnlijk slechts het startschot van de volgende serie juridische procedures. Het is vooral afwachten hoeveel juridische procedures worden opgestart om de bouw tegen te houden.
De aankondiging van de eerste juridische procedure zit al tussen de vergaderstukken van de gemeenteraad. Namens projectontwikkelaar Niels Leijen uit Bergen laat advocate Esmee Wolters weten dat een vanzelfsprekende gemeentelijke verkoop van de grond aan projectontwikkelaar Bot Bouw in strijd zou zijn met de wet. Die boodschap geeft ze niet voor de eerste keer af, maar lijkt tot dusverre aan dovemansoren gericht. (tekst loopt door onder de afbeelding)
De zaak draait om een Didam-arrest van de Hoge Raad uit 2021. Daarin staat dat de overheid niet zomaar grond mag verkopen aan particulieren en bedrijven zonder andere partijen in de gelegenheid te stellen ook mee te dingen. Het Didam-arrest toont volgens de advocaten van Leijen aan dat alle overheden al jarenlang zo horen te werken.
Volgens de advocaten is het project hier niet aan meerdere partijen aangeboden. Met Bot Bouw werd een intentieovereenkomst afgesloten in 2016. Volgens de gemeente was er geen andere keuze mogelijk, omdat Bot Bouw grondposities zou hebben op het Plein. Maar volgens Wolters wordt de gemeenteraad daarmee op het verkeerde been gezet. Met stukken uit het kadaster toont de advocaat aan dat Bot Bouw pas in 2018 bezit in handen kreeg op het Plein. Wel had partner Vestering toen al twee kleine perceeltjes in bezit, maar de gemeente kan volgens Wolters niet duidelijk maken waarom Vestering niet werd uitgekocht, en tien andere grondeigenaren wel.
Voor de advocaten is ook niet duidelijk waarom de gemeente die tien percelen aankocht voor bijna 3,4 miljoen euro, en nu aan Bot Bouw wil verkopen voor 980.000 euro. Hun client Leijen had ook graag kans gemaakt om op deze plek het Plein te vernieuwen, maar werd volgens de advocaten onterecht buitengesloten. (tekst loopt door onder de afbeelding)
Leijen stelt dat hij zich reeds in 2014 heeft gemeld als gegadigde voor ontwikkelingen op het Plein. Tot op de dag van vandaag is hij nog geïnteresseerd in de grond van de gemeente. "Mijn cliënt wil graag meedingen bij een openbare inschrijving voor de grond, zodat hij kans maakt om de projectontwikkelaar van het Plein te worden", vertelt advocate Wolters. "Mogelijk wint Bot Bouw dan alsnog, maar dan is het in ieder geval transparant gegaan. Nu is volledig onduidelijk hoe de gemeente bij Bot Bouw is uitgekomen en welke afspraken daar zijn gemaakt."
Het is niet de eerste keer dat de zaak onder de aandacht van de gemeente wordt gebracht. Volgens de advocate wordt de gemeenteraad bewust verkeerd geïnformeerd, bijvoorbeeld welke positie Bot Bouw had toen de intentieovereenkomst werd getekend.
Wolters wil dat de gemeenteraad eerst onderzoekt of de grondverkoop met Bot, ‘wel op juridisch rechtmatige wijze mogelijk is’. "Dat zou vast moeten komen te staan vóórdat de raad een besluit kan nemen over het afgeven van een Verklaring van geen bedenkingen.’’
Komende donderdag bespreekt de gemeenteraad het voornemen om twee 'Verklaringen van geen bedenkingen' af te geven voor de plannen van Bot Bouw. De definitieve stemming is gepland voor de raadsvergadering van 23 januari.