Reclame

Woonwaard en Stichting Exodus organiseerden woensdag een bijeenkomst in het Alkmaarse Buurthuis Bloemwijk, vanwege zorgen vanuit de buurt over plannen voor de huisvesting van ex-gedetineerden. VVD Alkmaar raadslid Marius Wiegman was erbij en merkte dat de rond vijftig aanwezigen met veel emoties zaten. Hij vraagt het college van B&W om opheldering over de rol van de gemeente.

Woonwaard en Exodus hebben afspraken gemaakt om in de woningen Westerweg 91A, B en C ex-gedetineerden te plaatsen. Die hebben dan al enige tijd in een 'Exodushuis' gewoond, waarin ze begeleid worden met hun terugkeer in de samenleving. De laatste fase is een lossere vorm van begeleid wonen in een 'doorstroomhuis' en dat is wat aan de Westerweg moet gaan gebeuren.

De buurtbewoners snappen dat re-integratie het beste gaat als je woont in een normale woonwijk, maar eentje met allemaal kinderen - hun kinderen, dat zien ze niet zitten. Wat zeker ook speelt is de flink verstoorde relatie met Woonwaard. De vorige huurder was Esdégé Reigersdaal en die liet er mensen met niet-aangeboren letsel wonen. Soms zorgde dat voor overlast, maar de omwonenden kon er goed mee leven. De laatste vijf jaar echter, waren er met regelmaat problemen. Tegelijkertijd ondervonden ze steeds stroevere communicatie met Esdégé en Woonwaard. (tekst gaat verder onder de foto)

Vrouw met lange haren en tas staat voor de ingang van Justitiële Inrichtingen Vught. Een foto van Stichting Exodus, die mensen helpt van de laatste fase van hun detentie tot aan een zelfstandig functioneren in de samenleving. (foto: Exodus)


Nadat Esdégé de woning verliet, zou Woonwaard met betrekking van de buurt een nieuwe huurder vinden. Begin oktober hoorden de omwonenden tot hun verbazing dat er was getekend met Stichting Exodus. Toen zij hun verontwaardiging uitten, voelden ze zich weer niet gehoord.

Terug naar de bijeenkomst op woensdag, in een zaaltje vol verontruste en verontwaardigde buurtbewoners. En hun stemming werd er niet beter op toen ze hoorden dat de eerste ex-gedetineerde over drie weken komt. Woonwaard trok het boetekleed aan over het gebrek aan communicatie en Exodus probeerde iedereen gerust te stellen, maar het mocht weinig baten.

"Het was een drukbezochte bijeenkomst, waarbij de emoties soms hoog opliepen", blikt raadslid Marius Wiegman terug. "Ook waren er nog veel vragen. Niet alleen bij de bewoners, maar ook bij mij." (tekst gaat verder onder de foto)

VVD-raadslid Marius Wiegman poseert voor het stadhuis van Alkmaar.


"Al maanden trekken bezorgde bewoners aan de bel, waarna pas in de eindfase deze bijeenkomst is georganiseerd", aldus Wiegman. "Verder werd tijdens de bijeenkomst duidelijk dat Exodus nauw samenwerkt met de gemeente. Niet alleen in het algemeen, maar ook specifiek op dit dossier. Exodus gaf daarom ook aan dat men graag gezien had dat er een vertegenwoordiger van de gemeente bij aanwezig was. Nu was enkel de gebiedsregisseur aanwezig."

Ook vindt hij het vreemd dat een bewoner in oktober alle communicatie rond het doorstroomhuis bij de gemeente opvroeg en kreeg te horen die er niet was. Dat strookte niet met wat Exodus vertelde. "De Alkmaarse VVD is onder de indruk van de emotie die er leeft onder de bewoners en snapt hun zorgen. Na afloop was er zelfs een bewoonster in tranen", besluit Wiegman, voordat hij aan zijn vragen aan het college begint.

De VVD'er vraagt het college waarom er geen gemeentelijke vertegenwoordiger was en of die in het vervolg wel gestuurd kan worden naar bij bijeenkomsten over gevoelige onderwerpen. Ook vraagt hij om eventuele communicatie met Exodus, en om Exodus-getallen over de resultaten van doorstroomhuizen. Naar verluidt maakt slechts 40 procent van de cliënten het hele re-integratieproces af. Tot slot vraagt de VVD of de gemeente invloed heeft op welke mensen er precies aan de Westerweg 91 komen wonen. (foto: Google)
Pin It
Bekeken: 893x
Reclame

Agenda