"Een heel rustig jaar", blikt Henk Biesboer van KNRM Egmond terug op 2024. In totaal zijn de vrijwilligers van de reddingmaatschappij zeventien keer uitgerukt. En dat is in vergelijking met 2023 - toen waren het er 28 - een flinke daling. Het aantal ligt ook aanzienlijk lager dan het jaarlijkse gemiddelde van 25 keer.
De redenen waarom er actie ondernomen moest worden zijn best verschillend. Vermiste zwemmers of zwemmers in de problemen, maar ook kitesurfers of kayakkers in de problemen. Let wel: de KNRM gaat de zee op, in principe waken de reddingsbrigades over de kust en de ondiepe wateren. Vanzelfsprekend werken de twee wel nauw samen wanneer nodig.
In het jaaroverzicht zijn twee inzetten uitgelicht, in verband met de impact die ze met zich mee brachten. Zo begon het jaar met een heftig incident op het strand van Egmond aan Zee. Op 17 januari reden twee fietsers in het donker vol tegen een strandpaal, waardoor ze ernstig gewond raakten. Naast de KNRM kwamen ook de Egmondse reddingsbrigade, de ambulancedienst en een traumahelikopter ter plaatse. Om bescherming tegen de stevige wind te bieden, werd de truck gebruikt en ook hadden de hulpverleners een windwal van zand om de twee mountainbikers heen gebouwd. (tekst loopt verder onder de foto)
De actie die de meeste indruk gemaakt heeft op de leden van KNRM Egmond, is de zoektocht naar een vermiste zwemmer op 14 juli. Tijdens de rit naar Bergen aan Zee werd duidelijk dat de zwemmer - een 42-jarige Duitse toerist - in levenloze toestand gevonden was. Een kitesurfer had hem gevonden en naar het strand gebracht. Pogingen om hem te reanimeren mochten niet baten.
Bij het actie waren verder betrokken de Nederlandse Kustwacht, Kustwacht Helikopter, KNRM station Petten, Reddingsbrigade Bergen, Reddingsbrigade Schoorl en het Mobiel Medisch Team. (tekst gaat verder onder de foto)
KNRM Egmond geeft aan dat dit soort inzetten heftig zijn en standaard nabesproken worden met de betrokken vrijwilligers. "Uiteraard houden we elkaar daarna scherp in de gaten", aldus Henk Biesboer. "Zo'n inzet met die afloop heeft op elk mens natuurlijk een andere impact."
Verder waren de incidenten dus een stuk minder heftig. "Daar zijn we blij om. De betrokken personen zijn dan al op het strand of de problemen blijken minder ernstig dan de melding doet vermoeden."
Waarom er in 2024 relatief weinig incidenten waren weet Biesboer niet. De afgelopen 20 jaar moest de KNRM steeds vaker uitrukken, en dat was in Egmond aan Zee niet anders. "Dat zou te maken kunnen hebben met het assisteren van surfers en kiters, en ook wat pleziervaart. En dan vooral kiters, surfers kom je verder op zee niet veel tegen. De inzet voor de beroepsvaart neemt af."
Maar de ergste jaren lijken achter ons. De afgelopen vier jaar daalde het aantal meldingen waar de KNRM Egmond op uitrukte weer. Of die trend doorzet zal blijken.
Afgelopen jaar heeft de KNRM in totaal 3.016 mensen (3.546 in 2023) en 125 dieren door de reddingboten veilig aan wal gebracht. De 45 reddingstations werden in totaal 2.053 keer (2.381 in 2023) gealarmeerd voor zoek- en reddingsacties.
De 24 vrijwillige operators van het telefonisch KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) hebben afgelopen jaar 1.084 (1.183 in 2023) vragen van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen telefonisch afgehandeld. In ruim 20 procent van de gevallen kon de hulpvraag op afstand, dus telefonisch, worden opgelost. Steeds vaker namen watersporters direct vanuit de KNRM Helpt-app contact op met het KAC.