Trijn Rembrands. De 16-jarige verzetsheldin tijdens het Spaans beleg van Alkmaar. Symbool voor de Victorie, de strijd voor vrijheid, en voor daadkrachtige vrouwen toen én nu. En na de voorbereidingen achter de schermen laat Stichting Trijn Rembrands weten dat het definitieve ontwerp klaar is. Maar dat er alleen details gedeeld worden.
De stichting ziet graag een fiere Trijn van ná de strijd. "Dus geen Trijn met een vaandel vol met scheuren, of met een speer of een ketel met pek in de hand, zoals je op schilderijen ziet", licht secretaris Harry de Bles toe. Daarnaast moet het beeld een verwijzing hebben naar de Rode Toren en heel belangrijk: het moet de jeugd ook aanspreken. (tekst gaat verder onder de foto)
Na twee voorronden viel de keuze op het ontwerp van Elisabet Stienstra. "Zij wist in één ontwerp twee jonge vrouwen te vangen, één uit de 16e eeuw en een uit deze tijd", lvertelt De Bles aan Streekstad Centraal. "Daarnaast gaat het om een stukje originaliteit en zeggingskracht. En dan is er nog haar materiaalkeuze om de historische en moderne Trijn te tonen. We vonden het gezicht niet zo aansprekend, maar ze zei dat we daar niet op moesten letten omdat ze met een model zou gaan werken."
Stienstra's Trijn staat er - als we op de beschrijving afgaan - inderdaad fier en vastberaden bij. Ze heeft één hand op haar heup en vanuit de andere vliegt een zilverkleurige vredesduif weg. De rechterzijde van het beeld toont de 16e-eeuwse Trijn in historische kledij, en wordt gemaakt van roestvrij staal, zoals te zien op de hoofdafbeelding van dit artikel. (tekst loopt door onder de foto)
De linkerzijde en het hoofd verbeelden de moderne Trijn en dit deel wordt gemaakt van gegoten brons. Twee Trijnen in één dus. Ze staat met haar historische zijde op puin van de Rode Toren en met haar moderne kant op vredig gras. De sokkel wordt uit de Italiaanse steensoort Pietra Serena gehouwen.
"Voor het gezicht heeft Elisabet een Noord-Hollandse jonge vrouw van 16 jaar oud gevonden om haar te inspireren", vertelt De Bles. "Bij de laatste bijeenkomst had ze een dik boek mee over kleding uit die tijd." De moderne kant krijgt vanzelfsprekend kleding van deze tijd. Een spijkerbroek en All Stars, oppert de secretaris.
De details moet Stientra dus nog uitwerken en dat doet ze samen met de stichting. "We zullen straks bezoeken brengen. Elisabet heeft ook gezegd dat ze ons in elke stap wil meenemen. Dat is haar werkwijze. Wij zijn erg blij met het ontwerp en hebben er alle vertrouwen dat ze het gaat doen volgens haar ontwerp." (tekst gaat verder onder de afbeelding)
Met het definitieve ontwerp omhanden is Stichting Trijn Rembrands direct na de vakantie begonnen met het inzamelen van geld. "Het beeld gaat rond 80.000 euro kosten. De gemeente staat garant, maar wij hebben de commitment om zoveel mogelijk fondsen te vinden. We benaderen nu een aantal grotere fondsen. Later, als het beeld er concreter uit komt te zien starten we met fondsenwerving onder Alkmaarders. Dat sluit mooi aan bij de slogan van de 8 October Vereeniging: van Alkmaarders voor Alkmaarders."
De onthulling van het beeld op haar plek aan de Wageweg is begin oktober. "Maar niet tegelijk met evenementen van Alkmaar Ontzet", zegt Harry de Bles. "We kiezen een eigen moment."
Donaties zijn overigens nu al welkom. Meer over het project is te vinden op trijnrembrands.nl. (foto: Dominique Panhuysen)