Geen grote windturbines in de Schermer. Dat was destijds het besluit van de gemeenteraad van Schermer. Een in 2020 ingediend amendement om dit ook als Alkmaar echt vast te leggen haalde het niet, maar het is wel zo dat droogmakerij géén zoekgebied is in de Regionale Energie Strategie 2024. Toch heeft HVC - zo ontdekte Leefbaar Alkmaar - opnieuw een aantal boeren in Zuidschermer benaderd. De fractie wil dat de gemeente ingrijpt. "Leefbaar Alkmaar is hierover buitengewoon onaangenaam verrast, verontrust maar ook boos."
Leefbaar Alkmaar kreeg lucht van de kwestie via de eigen achterban, vertelt fractievoorzitter Maya Bolte. "We hebben een behoorlijke achterban in de Schermer, aangezien we met Schermer Belang zijn samengegaan bij de gemeentefusie in 2015. Daarna zijn we op onderzoek uitgegaan. Meerdere mensen zijn benaderd." Voor meer detail verwijst ze naar fractiegenoot John Hagens.
"Het gaat om zes à zeven locaties", vult Hagens aan. "Het gaat om een gebied aan de Westertocht in Zuidschermer. Er zijn daar zeven agrariërs die gronden bezitten. Ze zijn allemaal benaderd door HVC en ze kunnen forse bedragen verdienen. Met de huidige tarieven gaat het om zo'n 38.000 euro per jaar. Die mensen denken natuurlijk 'dat is goud geld, hoeveel koeien moet ik daarvoor telkens melken of hoeveel hectare moet ik daarvoor planten'? En tegen omwonenden is gezegd dat als ze geen bezwaar tonen, dat ze een aandeel in de opbrengst van de windmolen zullen hebben." (tekst gaat verder onder de foto)
Hagens benadrukt dat het om écht hoge molens gaat. "Ze hebben rond de 200 meter tiphoogte, ze zijn nog groter dan wat er nu allemaal staat bijvoorbeeld langs het Noordhollands Kanaal in de Boekelermeer. En dat terwijl we streng beleid hebben voor een boerderijmolen van ruim 20 meter hoog. Ik ben ook penningmeester van de Schermer Molenstichting. De historische molens vallen in het niet vergeleken met de grote joekels die ze willen neerzetten. Het is denk ik echt slecht voor iedereen. Ja behalve de agrariër met zijn winstmodel."
"De HVC geeft aan dat het in het kader van de RES is en dat we het klimaatakkoord niet gaan redden, als iedereen maar bezwaar blijft maken tegen dit soort ontwikkelingen", vervolgt de Stompetorenaar. Hij begrijpt niet waarom het energiebedrijf naar de RES verwijst. "In de RES is de Schermer uitgesloten als zoekgebied."
Leefbaar Alkmaar wil dat dat het college van B&W tegen de HVC, waarvan gemeente Alkmaar aandeelhouder is, optreedt. Via raadsvragen roept de fractie het college op om de energieleverancier een tik op de vingers en aan te sporen om het gelobby te stoppen. In 2020 werd ook al geprobeerd de Schermer te beschermen tegen de komst van grote windturbines, toen was daar niet voldoende politieke steun voor.