Zijn de Langedijker voetbalclubs BOL, DTS en LSVV beter af als hun accommodaties eigendom worden van de gemeente? Dat was de hoofdvraag in een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Nee, deprivatisering blijkt niet verstandig, is de conclusie. En SV Vrone? Die zou in het geval van privatisering het Vrone-terrein mogelijk zelf gaan beheren. Maar daar kleven toch te veel risico's aan.
"We willen vitale verenigingen die een belangrijke rol spelen in de bevordering van sport en beweging binnen de gemeente", motiveert het college van B&W. "Het is van belang dat deze verenigingen blijven functioneren als ontmoetingsplaatsen en bijdragen aan de sociale cohesie. De inzet van vrijwilligers en de samenwerking met de gemeente zijn cruciaal voor het behoud van deze vitaliteit."
Het onderzoek werd gedaan in het kader van de harmonisering van het sportaccommodatiebeleid voor heel Dijk en Waard. Gemeente Langedijk gaf de voorkeur aan privatisering, maar nu is maatwerk het credo. Er zijn meerdere scenario's uitgewerkt voor de vier clubs. (tekst gaat verder onder de foto)
"Inhoudelijk en financieel zijn er geen redenen om wijzigingen door te voeren bij de voetbalverenigingen", stelt het college van B&W aan de hand van het onderzoeksrapport. "Vanuit gemeentelijke doelstellingen op sportgebied en planologische ontwikkelingen is het om het even."
BOL, DTS en LSVV hebben de zaakjes in het algemeen goed op orde. Ze zijn stabiel en het vrijwilligerskader functioneert goed en de accommodaties zijn netjes. "Deprivatisering leidt tot kapitaalvernietiging van zowel materiaal als vrijwilligerswerk en is op dit moment niet wenselijk."
SV Vrone is ook gezond, maar privatisering van het terrein zou dat in gevaar kunnen brengen. Het onderhoud zal niet alleen een aanzienlijke kostenpost zijn voor Vrone, het is ook niet zeker of er wel genoeg vrijwilligers paraat zullen staan. Bovendien kan de gemeente bij de geplande renovatie genieten van een fiscaal voordeel van 150.000 euro, de club niet.
De 'revitalisering' van het sportterrein in Sint Pancras zou in 2027 klaar moeten zijn. Voor goed onderhoud vraagt het college de gemeenteraad om vanaf dat moment jaarlijks 75.800 euro extra te reserveren, bovenop de huidige 61.500 euro.
Overall zou privatisering van het Vrone-complex de gemeente 23.000 euro per jaar schelen. Maar wel dus met risico's voor SV Vrone en haar leden. Het college van Dijk en Waard vindt het die risico's niet waard. Op de totale begroting is 23 mille een klein bedrag. Het laatste woord is aan de gemeenteraad. (foto: SV Vrone)