Reclame

De slachtoffers van de Alkmaarse handbaltrainer O.F. (75) kunnen er op rekenen dat zij hem nooit meer op straat tegen het lijf lopen. De man die zijn keeperstrainingen misbruikte om ontucht te plegen met tienermeisjes bij handbalvereniging A&O, is in oktober in de gevangenis overleden.

De trainer pleegde de ontucht van september 2015 tot en met februari 2021 vooral in de Alkmaarse sporthal Oosterhout aan de Vondelstraat. Begin 2021 kwam het misbruik aan het licht en werd hij aangehouden. Na ruim drie maanden werd zijn voorlopige hechtenis geschorst. Hij mocht onder voorwaarden naar zijn huis in Alkmaar, waar ook veel van zijn voormalige pupillen wonen.

In juli 2022 volgde de veroordeling door de rechtbank in Alkmaar. Hij kreeg vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij mocht ook niet meer aan het werk mocht als handbaltrainer of in andere functies waarin hij contact heeft met minderjarigen. (tekst gaat verder onder de foto)

De handbaltrainer pleegde ontuchtige handelingen met de minderjarige tieners tijdens keeperstrainingen. (foto: Pixabay / JeppeSmedNielsen)


Ook kreeg hij een contactverbod opgelegd met de slachtoffers. Daarnaast moest de man de slachtoffers schadevergoedingen betalen variërend van 2.500 tot ruim 30.000 euro, in totaal bijna 75.000 euro.

Hij werd echter niet meteen vastgezet en ging in hoger beroep. Begin dit jaar bevestigde het Gerechtshof de straf van de rechtbank. De handbaltrainer accepteerde dat niet en ging in cassatie. Dat mocht hij echter niet meer in vrijheid afwachten. Maar hij kwam niet opdagen toen hij zich moest melden voor het uitzitten van zijn straf. Zijn huurhuis aan het Verdronkenoord in de Alkmaarse binnenstad bleek hij te zijn ontvlucht.

De huurbetalingen stokten, waarna woningcorporatie Kennemer Wonen via een rechterlijk bevel zijn woning in de oude pastorie ontruimde. Vanuit zijn omgeving kwamen berichten dat hij naar zijn geboorteland Tunesië was gevlucht. Hij zou zich verschuilen bij familie in Le Bardo, een plaats ten westen van de hoofdstad Tunis. Met Tunesië heeft Nederland geen uitleveringsverdrag.

Begin maart deelde NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, die informatie met het Openbaar Ministerie. "Die mail was voor ons een cruciale aanwijzing", verklaarde justitie later. "Dat was voor ons de eerste aanwijzing dat hij weleens in Tunesië zou kunnen zitten." Opgevraagde bankgegevens bevestigden dit later ook. (tekst gaat verder onder de foto)

Twee marechaussees in uniform staan op de luchthaven, in de vertrekhal nabij lounge 2. Op 10 juli keerde de handbaltrainer terug uit Tunesië. Op Schiphol werd hij bij het verlaten van het vliegtuig meteen aangehouden. (foto: Koninklijke Marechaussee)


Voor de slachtoffers was het onverteerbaar dat zijn AOW-uitkering zijn verblijf in Tunesië bekostigde. Met hulp van de gemeente Alkmaar en de Sociale Verzekeringsbank werd beslag gelegd op zijn AOW en andere inkomsten. In Tunesië raakt inmiddels ook zijn zedenverleden en veroordeling bekend en wordt zijn familie een stuk minder gastvrij.

Op 10 juli keerde hij terug naar Europa. Hij probeerde nog buiten schot te blijven door via Parijs het Schengengebied binnen te reizen, maar de Franse grenscontrole merkte hem op en seinde Schiphol in dat de handbaltrainer op een vlucht vanuit Parijs zat. Een welkomstcomité van de Koninklijke Marechaussee wachtte hem daarna op bij de uitgang van het vliegtuig. (tekst gaat verder onder de foto)

Op 18 oktober, ruim drie maanden na zijn aanhouding, overlijdt hij in de gevangenis. Tijdens de behandeling van zijn zaak kwam zijn zwakke gezondheid al ter sprake. Volgens zijn advocaat was de man ziek en had hij niet lang meer te leven. Hij zou te te oud en te zwak zijn om een gevangenisstraf uit te zitten. In de gevangenis zou hij niet de zorg kunnen krijgen die hij nodig had. Justitie dacht daar anders over.

Tegenover NH Nieuws verklaart een familielid van de handbaltrainer (dat anoniem wil blijven) dat zijn overlijden voor tegenstrijdige gevoelens zorgt. "Aan de ene kant vind ik het heel jammer dat hij zijn straf ontloopt. Aan de andere kant ben ik blij dat hij dood is. Nieuwe slachtoffers zal hij niet meer maken en die arme meisjes kunnen nu rustig slapen. Zij hoeven niet meer bang te zijn dat hij straks weer rondloopt. Onze-Lieve-Heer was ons voor. Ik heb er in elk geval geen traan om gelaten."
Pin It
Bekeken: 623x
Reclame

Agenda