Reclame

Te weinig geld en een steeds groter wordende stapel taken. Gemeenten krijgen vanuit Den Haag steeds meer op hun bordje geworpen. Eerder uitten gemeenten hun zorgen al over de tekorten in de jeugdzorg, maar de problemen liggen veel dieper dan alleen dat. "Als er niks aan gedaan wordt, zit er niets anders op dan bezuinigen. En dat willen we allemaal niet."

Afgelopen vrijdag was er een algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij er dieper in werd gegaan op de brandbrief die de gemeenten naar het Rijk hebben gestuurd. Het ging daarin om de geldzorgen waar alle gemeenten op verschillende manieren mee te maken hebben. Eerder werd daarin de focus gelegd op de problemen en tekorten in de jeugdzorg. En dat zo'n brandbrief ook daadwerkelijk zin kan hebben blijkt uit het feit dat er toezeggingen gedaan zijn over extra geld voor de gemaakte kosten van de afgelopen jaren.

Maar die problemen zijn lang niet alleen zichtbaar bij jeugdzorg, geeft wethouder Gerard Rep van gemeente Dijk en Waard aan. Rep voert het woord in Den Haag namens de gemeenten in de regio. "Het probleem is veel breder. Het omvat namelijk het gehele sociale domein. Er wordt zo veel van gemeenten verwacht, maar daarvoor wordt niet meer geld beschikbaar gemaakt."

Een uitzondering op die situatie zijn taken die gefinancierd worden met SPUK-middelen. "Dat wordt ook wel een SPecifieke UitKering genoemd", legt Rep uit. "Daar krijgen we als gemeente dan tijdelijk geld voor. Bij de problemen waar gemeenten nu mee zitten heb je voor de langere termijn geld nodig waardoor zo'n tijdelijk bedrag niet voldoende is."(tekst gaat verder onder de foto)

Persoon in een vergaderruimte met op de achtergrond een grote muurafbeelding van een stedelijk landschap met waterpartijen. Wethouder Gerard Rep zet zich voor de hele regio Alkmaar in door onder meer in gesprek te gaan met leiders in Den Haag (foto: Streekstad Centraal)


Het sturen van de brandbrief naar het Rijk heeft ervoor gezorgd dat ook in Den Haag gekeken wordt naar de situatie van de gemeenten. Gerard Rep speelt daar een grote rol in. Hij zet zich namens de hele regio Alkmaar in voor een ander beleid. "Ondanks dat we pas 3 jaar als gemeente Dijk en Waard bestaan mogen we toch in gesprek met de leiders van het land. Dat is aan de ene kant iets om trots op te zijn, maar als gemeente hadden we liever gezien dat het niet nodig was."

"De gevolgen van dit beleid zorgen er voor dat gemeenten op een gegeven moment een keuze moeten gaan maken over waar het geld heen gaat en waar niet. Bezuinigen is iets wat we absoluut niet willen, daar raak je de inwoners mee en dat proberen we te allen tijde te ontwijken. Maar als het geld er niet is wordt het erg moeilijk om de dingen te blijven doen zoals we altijd deden."

Die keuze waar wel en waar geen geld aan besteed wordt is een hele moeilijke volgens Rep. "In de brandbrief worden voorbeelden gegeven over het verminderen van onderhoud van de infrastructuur. Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van die voorbeelden aangezien het vaak alleen bij blaffen blijft en er niet concreet iets gedaan wordt. Het blaffen mag best een keer een beetje bijten worden." (tekst gaat verder onder de foto)

Drie mensen staan buiten en praten met elkaar voor een bakstenen gebouw. Door het te krappe budget worden gemeenten gedwongen om keuzes te maken over waar het geld heen gaat en waar niet. "Bezuinigen is het laatste wat we willen", aldus Gerard Rep (foto: Gemeente Dijk en Waard)


Dat beetje bijten heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de voorgestelde punten zijn aangenomen. Zo wordt er onder meer een expertgroep aangesteld die onderzoek gaat doen naar de situatie rond de geldzorgen bij gemeenten. "Het Rijk heeft ons de toezegging gedaan dat ze het advies van de experts serieus meenemen bij het nemen van beslissingen. Daarnaast is een heel groot deel van de door ons ingestuurde motie rechtstreeks terug te vinden in het mogelijke nieuwe beleid. Dat is een erg mooie vooruitgang."

Rep hoopt dat de onderhandelingen ook echt zijn vruchten gaan afwerpen. "We hebben na het gesprek goede hoop, maar dan moeten de gedane uitspraken ook waar gemaakt worden." Of dat ook echt gebeurd is nog even afwachten. Begin volgend jaar wordt meer duidelijk. "Als er niks verandert gaan we weer in gesprek, wat mij betreft zelfs demonstreren op het Malieveld", zegt Rep grappend. "We geven niet zomaar op. En dat merk je ook bij de andere gemeenten. Er zijn er veel uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) gestapt waardoor de boodschap beter bij het Rijk binnenkomt."
Pin It
Bekeken: 377x
Reclame

Agenda