Van hotelplan tot opening in enkele weken tijd: het kan dus wel. Drie leerlingen van het Jan Arentsz College zijn de geestelijk vaders van een nieuw insectenhotel op Golf & Padel Sluispolder. Daar biedt de creatie van Fedde Stalenberg, Filip Blokker en Julian Dantas-Doerga nu een thuis aan allerlei insecten.
“Mijn broer golft bij Sluispolder,” vertelt Fedde, “en toen we het over een plek hadden, dacht ik meteen aan de golfbaan. Er is daar zoveel natuur!”
Renate Roeleveld, General Manager van Golf & Padel Sluispolder bevestigt dat een insectenhotel daar prima tussen past: “We zijn ontzettend blij met het insectenhotel én met de reden waarom de jongens voor onze baan hebben gekozen. Het klopt helemaal: een golfbaan heeft vaak een rijke biodiversiteit. Bij ons vind je bijzondere flora en fauna, zoals de rietorchis en zelfs een vos die hier woont.”
Bij het bouwen van het insectenhotel hebben de jongens flink wat vaardigheden opgedaan. Naast zagen en timmeren, maakten ze ook gebruik van lasertechniek om de ruimte voor vlinders te creëren. Het hotel bevat natuurlijke materialen achter gaas, wat metselbijen, spinnen en andere insecten een veilige plek biedt. “Naast handenarbeid was het ook een belangrijk leermoment,” vertelt Julian. “We hebben inzicht gekregen in het belang van insecten voor ons ecosysteem en hoe eenvoudige acties kunnen bijdragen aan natuurbehoud.”
De biodiversiteit bij Golf & Padel Sluispolder is indrukwekkend: de koekoek, ijsvogel en aalscholver voelen zich er net zo thuis als de vele ganzen – al zijn die laatste soms wel wat té enthousiast aanwezig. Ed Voogt, Hoofd Greenkeeper en verantwoordelijk voor het natuurbeheer, vertelt: “Dit insectenhotel is een mooie toevoeging aan onze baan en helpt ons nog beter om de natuur te ondersteunen. Op een golfbaan is zoveel onaangetaste natuur, dat maakt het een perfecte plek voor insecten.”
De jongens zijn trots op hun werk en blij dat hun hotel een plek heeft gevonden waar het echt iets bijdraagt. “Zo kunnen we ook andere mensen laten zien hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen,” zegt Filip enthousiast.