Reclame

Met maximaal twee vakken per dag, geen huiswerk en geen traditionele klaslokalen is het Supreme College in Castricum allesbehalve een gewone middelbare school. Ondanks deze ongewone aanpak groeit de school, maar om voort te kunnen blijven bestaan, hebben ze een nieuwe locatie nodig. "We hebben een plek nodig waar we verder kunnen groeien."

Na veertig jaar les te hebben gegeven in het reguliere onderwijs, merkte René Wellen (62), oprichter en directeur, dat hij steeds vaker vastliep in het traditionele onderwijssysteem. "Telkens als ik verandering wilde, stuitte ik op weerstand. Het was alsof iedereen de hakken in het zand zette. Dat frustreerde mij enorm", legt hij uit aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal.

Daarom besloot hij zijn eigen pad te volgen en een school op te richten die zijn visie op onderwijs werkelijkheid zou maken. En binnen een jaar was Supreme College Nederland werkelijkheid. De school is zowel voor internationale als Nederlandse vwo-leerlingen, maar volgens Wellen absoluut geen elitaire instelling. "Iedereen is hier welkom, zolang je open-minded bent."

Geen huiswerk en volgepropte roosters, maar kleinschaligheid en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Leerlingen volgen vakken in blokken van drie uur, waarin onderzoeksvragen centraal staan. "Vakken zijn hier geen doel op zich, maar een middel om vaardigheden aan te leren die je de rest van je leven kunt gebruiken", legt Wellen uit. (tekst loopt door onder de foto)

Bakstenen gebouw met grijs dak, ramen en voordeur met een bordje "Supreme", omringd door bomen en een fietsenrek. De Maranathakerk wordt binnenkort gesloopt, maar Supreme College blijft groeien en zoekt een nieuwe locatie. (foto: NH)


Ook de leerlingen zijn net als hem erg trots op hun school. Zo is de 16-jarige Hanna uit 5-vwo is heel blij met Supreme College. "De school is fijn. Ik ken hier bijna iedereen", vertelt ze. "Het maakt niet uit wie je bent, er wordt hier niet gepest", zegt een twaalfjarige leerling. En over de onderwijsmethode zijn ze positief: "Dat de vakken drie uur duren vind ik fijn, dan heb ik tijd om echt wat te doen", vertelt een andere leerling.

Sinds de oprichting vier jaar geleden heeft Wellen grootse plannen voor zijn school. En de afgelopen jaren is de school dan ook flink gegroeid: van 15 leerlingen naar inmiddels 121. Maar de Maranathakerk, waar de school zich nu in bevindt, zal gesloopt worden. De kerk is eigenlijk ook te krap geworden.

Binnenkort verhuizen ze tijdelijk naar de bovenste verdieping van het Jac. P. Thijsse College, maar voor Wellen is dat geen permanente oplossing. "Er is onbegrip bij sommige docenten bij het Jac. P.. Ze denken dat we een eliteschool zijn", vertelt Wellen. "Maar dat is niet wie we zijn. Iedereen is hier welkom en we zijn niet zo duur als andere internationale scholen.”

Een eigen locatie is volgens hem dan ook niet alleen nodig voor de groei van de school, maar ook voor de onderwijsmethode. “Op het Jac. P. is daar soms onbegrip over. Sommige docenten vrezen dat ze ons systeem moeten overnemen. Een nieuwe locatie is dus essentieel voor ons voortbestaan."

Wellen vraagt leerlingen, ouders en docenten om mee te denken over de toekomst van de school en hoopt met een nieuwe locatie nog meer te kunnen groeien. Maar ook een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen: "Ik wil dit onderwijs uitrollen en deze methode op meer plekken uitvoeren."
Pin It
Bekeken: 412x
Reclame