Reclame

Voor het bewijs dat het bedrijf toch echt al een eeuw bestaat moest diep gegraven worden. Maar het resultaat is inmiddels officieel en zorgt voor een flinke glimlach op het gezicht van Pieter Wildeboer.  Ook de mensen om hem stralen onverholen trots uit. Hij weet wel hoe dat komt: "Je doet hier alles."

Verbouwingen en renovaties in de duinstreek werden donderdagmiddag stilgelegd. De 20 medewerkers van Wildeboer Bouw mochten om 12 uur stoppen en zich omkleden voor de speciale bijeenkomst in de werkplaats aan de Heereweg in Schoorl. En daar zagen ze hoe Commissaris van de Koning Arthur van Dijk de oorkonde uitreikte uit die hún bouwbedrijf verheft tot hofleverancier.

Om voor dat predikaat in aanmerking te komen moet een bedrijf minstens 100 jaar bestaan en van onbesproken gedrag zijn. En oh ja, dat moet dan ook bewezen kunnen worden. Dus moet er in de archieven worden gedoken om aan te tonen dat Piet Wildeboer al zo lang geleden voor zichzelf was begonnen met zijn timmerbedrijf. (tekst gaat verder onder de foto)

Een voertuig van een bouwbedrijf met het opschrift "100 jaar", naast een container en een gebouw met een bord erop. Het was nog een hele klus om aan te tonen dat Piet Wildeboer al minstens 100 jaar geleden voor zichzelf was begonnen als timmerman. (foto: Streekstad Centraal)


"Een startdatum hadden we niet", vertelt kleinzoon Pieter Wildeboer als Streekstad Centraal een middagje komt kijken op het bedrijf. "Notariaat, Kamer van Koophandel, niks was er meer te vinden. Uiteindelijk vonden we bij het regionaal archief wat ondersteunend bewijs via advertenties in oude kranten. En een hypotheekakte uit 1922 van de bouw van zijn woning met werkplaats hielp ook."

Voor het 'onbesproken gedrag' ging in maart - in opdracht van  het Kabinet van de Koning - een inspecteur van de Arbeidsinspectie aan de slag. "Ze willen weten hoe je aan je personeel komt, hoe zit het met het ziekteverzuim, wat doe je eraan dat iedereen gezond blijft, wat doe je aan de veiligheid. Alles is doorgelicht en in juni kregen we bericht van de gemeente dat we een datum konden gaan prikken." (tekst gaat verder onder de foto)

Twee mannen poseren met een ingelijste oorkonde, terwijl mensen op de achtergrond toekijken. Pieter Wildeboer ontvangt de oorkonde van het hofleverancierschap uit handen van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk. (foto: Luc Karsten)


Dat werd dus 28 november. De erkenning vervult alle medewerkers met veel trots. "We zijn hier een hecht team", vertelt bedrijfsleider Reyer Klepper, die inmiddels acht jaar bij het familiebedrijf werkt. Hij vindt Wildeboer een bijzonder bouwbedrijf. "Hier werken geen doorsnee bouwvakkers. Wij onderscheiden ons in de manier waarop we met klanten omgaan. Onze meeste klussen zijn bij mensen thuis. We hebben daarom alleen maar mensen in dienst die goed met mensen kunnen omgaan. Sommige klanten vinden het daarom soms jammer als het werk af is."

Wildeboer schat in dat 90% van de opdrachtgevers particulieren zijn en de rest de kleinzakelijke markt. "Verder dan tien kilometer om de werkplaats komen we eigenlijk niet", vertelt de kleinzoon van de oprichter. "We zijn goed in het maatwerk voor klanten. We denken vanaf het begin mee met de klant. We kunnen alles zelf maken op ambachtelijke manier, maar we zijn niet ouderwets. Ik denk dat we qua digitaal tekenen zelfs verder zijn dan anderen." (tekst gaat verder onder de foto)

Man in een roze shirt zit aan een bureau met een computer, met een architecturaal ontwerp van een huis op een groot scherm. Net als zijn opa heeft Pieter Wildeboer een tekentalent. Niet langer gaat dit met potlood en inkt, maar met moderne tekenprogramma's op de computer. (foto: Streekstad Centraal)


En dat is te danken aan Pieter zelf, die zich de programma's eigen heeft gemaakt. Tekenen heeft zijn interesse, en dat zit wellicht wel in de genen. Door het hele bedrijf hangen prachtige ingelijste tekeningen, die zijn opa begin vorige eeuw maakte op de Ambachtsschool aan de Bergerweg in Alkmaar. Opa Wildeboer gebruikte dat decennialang als portfolio om klanten te laten zien hoe iets kon worden.

"Daardoor hebben we de mogelijkheid om klanten te laten zien hoe iets er uit kan komen te zien. We besteden veel aandacht aan het begin om de klant mee te nemen in de planvorming. Misschien zijn we daardoor niet de goedkoopste, maar de extra tijd die we hieraan besteden vertaalt zich in de kwaliteit en de tevredenheid van de klant aan het eind." (tekst gaat verder onder de foto)

Man in een blauwe trui meet de buitenrand van een raam vanuit een openstaand raam. Loek Damiaans is een van de medewerkers van Wildeboer Bouw die altijd wel op een bouwplaats binnen 10 kilometer van Schoorl is te vinden. (foto: Streekstad Centraal)


In de laatste jaren is het medewerkersbestand verjongd. De meeste instroom komt van Espeq, de praktijkopleiders voor de bouwwereld in Heerhugowaard. Pieter geeft aan dat bedrijfsleider Reyer daar een positieve rol in heeft gespeeld: "Hij komt er zelf ook vandaan." Medewerkers komen zelf ook uit de omgeving. Schagen, Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Groet. "Daardoor komen veel van onze jonge medewerkers met de scooter naar het werk."

Jongens die een leerwerktraject volgen bij Espeq, komen graag werken bij Wildeboer. Op de arbeidsmarkt wordt enorm getrokken aan de jongens van Espeq, maar het is leuker om steeds op een bouwplaats in de buurt te werken in plaats van gestuurd te worden naar Amsterdam en daar maandenlang hetzelfde te doen: "Wij zorgen hier voor afwisseling, je doet hier alles. Als je in sociaal opzicht uit het juiste hout bent gesneden, ben je hartstikke welkom en kom je hier in een warm nest terecht." (tekst gaat verder onder de foto)

Man installeert plint in een kamer met gereedschap en stapel plinten dichtbij. Teun Pankras uit Schagen is een van de jongere medewerkers van Wildeboer Bouw die het vak bij Espeq heeft geleerd. (foto: Streekstad Centraal)


In de laatste 100 jaar heeft Wildeboer Bouw de nodige economische crises  doorstaan. De jaren 30, de jaren 80, en ook nog 15 jaar geleden. Bij de huidige hausse in de markt zou je bijna vergeten dat de bouwsector ook heel moeilijke periodes heeft gekend.

Het leidde in 2012 tot de overname van Wildeboer door Pronk Bouw in Warmenhuizen. Dat is voor beide partijen een gouden greep gebleken: "We vullen elkaar heel erg goed aan. We kunnen bijspringen op elkaars klussen. Sommige medewerkers van ons pasten wat beter bij Pronk, en andere medewerkers van Pronk waren meer op hun plek bij Wildeboer. Daar ontstond wat uitwisseling." (tekst gaat verder onder de foto)

Een groep mensen poseert voor een foto in een werkplaats met tafels en bloemen. Het personeel van Wildeboer Bouw rond het schild van hofleverancierschap dat donderdag kon worden onthuld. (foto: Luc Karsten)


Wildeboer Bouw BV bleek ondanks de overname nog zelfstandig genoeg om in aanmerking te komen voor het hofleverancierschap. Het werd donderdag gevierd met medewerkers, familie, vrienden en relaties van Wildeboer. De werkplaats werd gereed gemaakt voor de komst van hoog bezoek: de commissaris van de koning Arthur van Dijk en loco-burgemeester Yvonne Roos-Bakker. Het werd een zeer gezellige middag. Want dat kun je aan de mensen van Wildeboer wel overlaten.
Pin It
Bekeken: 256x
Reclame