Reclame

Stapje voor stapje de overlast van vuurwerk terugdringen. En beginnen waar het meeste draagvlak voor is: dat is de aanpak van Dijk en Waard. 'Een keuze voor realisme,' zo noemt burgemeester Maarten Poorter het. De gemeente begint daarom met de bescherming van dieren. Voortaan zijn er vuurwerkvrije zones in de parken en rondom kinderboerderijen.

Voor de aankondiging van de maatregel was een bijzondere locatie uitgezocht. Poorter kwam met een ambtelijke delegatie naar Kinderboerderij De Beestenboel in Zuid-Scharwoude om te benadrukken waar het bij de nieuwe maatregel om draait. Op een dag met regen en hagel en zonder aangepast schoeisel. Dus dat kan nog wat opmerkingen hebben opgeleverd bij afspraken later op de dag.

Beheerder Alice de Rooij van de kinderboerderij houdt elk jaar weer haar hart vast als de jaarwisseling nadert. Ze heeft zelf huisdieren, en zou elk dier alle vuurwerkknallen het liefst besparen. Ze heeft niet gevraagd om het vuurwerkverbod rond de kinderboerderij, maar ze juicht het wel toe: “Elke knal brengt wat teweeg bij de dieren.” (tekst gaat verder onder de foto)

Twee mannen zitten binnen aan tafel met katten op schoot. Burgemeester Poorter wil stapje voor stapje de overlast door vuurwerk terugdringen, te beginnen met vuurwerkvrije zones die dieren beschermen. (foto: Streekstad Centraal)


De vuurwerkoverlast is de afgelopen jaren enorm toegenomen, stelt de burgervader. “Het is veel te makkelijk geworden om aan illegaal zwaar vuurwerk te komen. Daarom zal er ook tegen illegale vuurwerkhandel worden opgetreden. De komende weken staan enkele grote handhavingsacties gepland: “We opereren dan voornamelijk op basis van tips, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem.” 

Volgens Poorter blijkt uit enquêtes in Dijk en Waard dat inwoners verdeeld zijn als het over vuurwerk gaat. Veel bewoners ervaren overlast van zowel illegaal als legaal vuurwerk. Maar er is ook een grote groep die de traditie wil behouden: “De inwoner van Dijk en Waard wil met oud en nieuw zijn vuurwerkpakketje afsteken, maar is ook bereid om rekening te houden met kwetsbare mensen en dieren.” (tekst gaat verder onder de foto)

Man aait geit in een stal. Burgemeester Maarten Poorter denkt dat inwoners van DIjk en Waard bereid zijn om rekening te houden met kwetsbaren en dieren. (foto: Streekstad Centraal)


Een lokaal vuurwerkverbod voor de hele gemeente, zoals Alkmaar nu invoert, vinden de raadsleden in Dijk en Waard een brug te ver. Als dat landelijk ingevoerd zou worden, zou daar in Dijk en Waard wel steun voor zijn. De raad kiest stapje voor stapje voor minder overlast. Waarbij de vuurwerkvrije zones het eerste stapje is.

“Het leuke is dat het voorstel van de Jeugdraad zelf komt. Daarom heb ik er vertrouwen in dat er draagvlak voor is. De Jeugdraad gaat ook zelf video’s maken om jongeren bewust te maken van de overlast door vuurwerk afsteken,” meldt burgemeester Poorter trots.

Twee mensen staan binnen een gebouw te praten, een derde persoon kijkt toe. Het is een industrieel ogende ruimte met metalen steunbalken. Burgemeester Maarten Poorter met beheerder Alice de Rooij van kinderboerderij De Beestenboel: "Elke knal brengt iets teweeg bij een dier." (foto; Streekstad Centraal)


Het lastigste van de negen vuurwerkvrije zones is de handhaving. Overtreders moeten op heterdaad worden betrapt: "Daarom nemen we nu maatregelen die de samenleving volgens ons echt wel steunt." Poorter belooft desondanks dat elke zone dagelijks wordt bezocht door de handhavers van de gemeente.

De maatregel is volgens de burgemeester vooral een duidelijk signaal dat dieren bescherming verdienen tegen vuurwerk. Poorter hoopt dat het succes van de maatregel niet afhangt van de handhaving, maar dat de samenleving de maatregel gaat omarmen: "We hopen dat naar aanleiding van deze maatregel aan elke keukentafel en onder jongeren een gesprek wordt gevoerd waarom dit een goede maatregel is: "Als je vuurwerk afsteekt, doe je het natuurlijk niet daar."

Meer informatie over de vuurwerkvrije zones is te vinden op de website van Dijk en Waard.
Pin It
Bekeken: 419x
Reclame

Agenda