Reclame

Het zat er al aan te komen. Het Hoogheemraadschap moest flink interen op de reserves vanwege de hoge energiekosten in 2022, inflatie en maatregelen tijdens de vorige winter, toen er extreem veel regen viel. Daarom wordt de waterschapsbelasting de komende drie jaren stapsgewijs verhoogd. Volgend jaar gaan inwoners en ondernemers 8,7 procent meer betalen. Agrariërs worden gespaard.

Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft woensdag unaniem de begroting van 347 miljoen euro voor 2025 vastgesteld. Hierin is de verhoging van de belasting opgenomen.

"Ons bestuur hecht grote waarde aan een robuuste financiële positie en dus moeten de reserves worden aangevuld", meldt hoogheemraad Simon Ruiter, die over de financiën waakt. "Afgelopen jaren konden we plotselinge tekorten probleemloos aanvullen uit de reserves; die buffer brengen we daarom graag weer snel op orde." (tekst gaat verder onder de foto)

Afgelopen winter moesten noodpompen worden ingezet, en ook later dit jaar zijn ze meermalen gebruikt, met extra energieverbruik tot gevolg. (foto: HHNK)


Naast de extra energiekosten en de maatregelen tijdens de afgelopen winter moest de schade die toen ontstond aan de oevers van het IJsselmeer en Markermeer worden hersteld. Dat is grotendeels gedaan, maar er is verder nog meer dan regulier onderhoud nodig. Ook in het najaar werden noodpompen ingezet, met weer extra stroomverbruik tot gevolg. En dan is er nog de intensievere bestrijding van invasieve plantensoorten.

Verder vergt de invoering van de Wet open overheid en de Omgevingswet vergen meer capaciteit. Datagedreven werken kan daarbij helpen, maar ook daarvoor zijn mensen nodig en die zijn op dit moment lastig te vinden in de krappe arbeidsmarkt. En de bedoeling was dat de verantwoordelijkheid voor een aantal wegen voor 1 januari 2025 werd overgedragen aan gemeenten, maar dat is nog niet helemaal gelukt, dus zijn er nog wat extra kosten voor wegonderhoud. (tekst gaat verder onder de foto)

Hoogheemraad Simon Ruiter, wakend over de portefeuille Middelen en Participatie. (foto: HHNK)


Bovendien moet Nederland in 2027 voldoen aan de EU-kaderrichtlijn water (KRW). Daar is op geïnvesteerd, maar er is nog veel meer nodig op het vlak van onder andere het realiseren van natuurvriendelijke oevers, terugdringen van de hoeveelheid chemische stoffen (vanuit bedrijven) en het faciliteren van vismigratie.

"We willen grote schommelingen in de tarieven voorkomen en daarom kiezen we voor een geleidelijke stijging, want de kosten zullen omhoog blijven gaan", aldus Simon Ruiter. "Er zijn wel hoopvolle ontwikkelingen als het uitfaseren van de slibdrooginstallatie in Beverwijk waardoor het gasverbruik drastisch zal verminderen. Aan de andere kant kunnen zonneparken op RWZI's nu niet worden aangesloten vanwege congestie op het netwerk. "En dan speelt nog de noodzaak van groot onderhoud aan de rwzi's én de noodzaak van uitbreiding door de bevolkingsgroei."(tekst gaat verder onder de foto)

Regulier onderhoud aan oevers van sloten en vaarten. (foto: HHNK)


Agrarische bedrijven worden volgend jaar gespaard met een verhoging van 1 procent, maar dat betekent wel dat anderen wat meer gaan bijdragen. Voor huishoudens gaat de waterschapsbelasting gemiddeld met 10 procent omhoog. Alleenstaande huurders betalen straks 1,50 euro per maand extra en eigenaren van een duurdere (gezins-) woning zo'n 4,50 euro per maand. De procesindustrie krijgt relatief de meeste verhoging.
Pin It
Bekeken: 786x
Reclame

Agenda