Reclame

Een bamboehaag die het geluid van het voorbijrazend autoverkeer met negen decibel had moeten dempen, vermindert het geluid met slechts twee decibel. Dat is bijna niet waarneembaar voor het menselijk oor. Daarom haalt de provincie Noord-Holland het scherm weg. Maar van een regelrechte mislukking wil de provincie zeker niet spreken.

Het geluidsscherm werd in 2015 al geplaatst bij wijze van proef, maar klachten over het weinige effect zijn er nooit geweest. Dan kan ook bijna niet, want er woont niemand naast de weg. Alleen een paar koeien van Kees Koning kunnen er iets van hebben gemerkt. Hun boe-geroep is nooit als protest opgevat.

De locatie langs de N245 bij Oudkarspel werd uitgekozen, omdat de berm er breed genoeg is en er voldoende verkeer voorbij raast. Men zocht een testlocatie om te onderzoeken of bamboe een alternatief kon zijn voor de traditionele geluidsschermen. Dat bestond nog nergens.

De gedachte was dat bamboe goedkoop is, duurzaam en een stuk vriendelijker oogt. De bamboehaag in Oudkarspel werd 150 meter lang en 6 meter breed. De test zou zo'n vijf jaar duren. Die termijn werd verlengd, omdat de groei van de plant tegenviel. De bamboe groeide niet hard genoeg; zeker niet in dichtheid.

Maar na negen jaar moet de balans worden opgemaakt: "Het werkt niet," concludeert projectleider Arjen Mink van de provincie Noord-Holland in gesprek met NH  Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal

De bamboehaag houdt geluid tegen, maar onvoldoende om een gewoon scherm te vervangen. "Het ligt echt aan de verdichting die niet doorzette", licht Arjen toe. "Je krijg niet echt een dichte haag, geen massa die het geluid voldoende weerkaatst." (tekst gaat verder onder de foto).

Open veld met groene bomen en struiken, op de achtergrond windturbines en een auto aan de linkerkant. De bamboehaag levert amper geluidsreductie op, is de conclusie na een proef van negen jaar. (foto: provincie Noord-Holland)


Maar van een complete mislukking is geen sprake, stelt gedeputeerde Jeroen Olthof: "Als provincie hebben we onszelf doelen gesteld op het gebied van duurzaamheid. Die behalen we alleen als we buiten de gebaande paden durven te treden. Daarom werken we aan innovaties, zoals dit scherm."

En volgens Arjen heeft het project echt wel belangrijke informatie opgeleverd. Ook draagt het bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar geluidsschermen van levende planten. "We hebben er uit gehaald wat er in zat. En weet je wat mooi was: ik werd al die jaren bijna maandelijks door studenten benaderd uit verschillende landen met vragen over het project."

"En bamboe als product is zeker niet nutteloos. Je zou het eventueel best als scherm kunnen gebruiken op plekken waar het meer esthetisch van waarde is, plus dat het een kleine geluidsreductie oplevert - afhankelijk van de breedte. En het project geeft ook inspiratie: bamboe als bouwmateriaal is niet meer weg te denken, en je hebt er zelfs onderbroeken van."

De haag kan volgens de provincie niet blijven staan, want het past niet in de provinciale landschapsvisie: "Het is een uitheemse exoot." (hoofdfoto: Google)


Levend bamboe als geluidsscherm is ontstaan bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Het idee werd daarna omarmd door de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en Vervoerregio Amsterdam.


Pin It
Bekeken: 1582x
Reclame