Reclame

Toonkunstkoor Alkmaar staat centraal in de documentaire Een leven lang zingen van KunstNetTV. Daarmee wordt stilgestaan bij het 150-jarig bestaan van het koor.

Het koor mag met recht een groot koor worden genoemd met meer dan 120 leden. Het zingt op semiprofessioneel niveau en bestrijkt een repertoire van alles tussen Bach en hedendaagse componisten als Karl Jenkins. Om het jubileum te vieren organiseert het koor een muziekfestival met meerdere koren.

KunstNetTV maakte de documentaire Een leven lang zingen en filmde de repetities van zowel het Toonkunstkoor Alkmaar als het Kinderkoor van Artiance. De documentairemakers gingen op zoek naar wat zingen zo bijzonder maakt.

De koorleden van het Toonkunstkoor Ab Vogel, Betty Feenstra en Sandra van der Veen vertellen over hun eerste ervaringen met zingen en waarom ze al meer dan 35 jaar lid zijn van het koor. Zingen is een belangrijk onderdeel van hun leven.

Vooral het samen met de andere koorleden werken aan een muziekstuk geeft grote voldoening. Alle drie vinden de rol van hun dirigent essentieel voor het koor. Door de bezielende leiding van Marcel Joosen, sinds 2004 dirigent van het koor, is het niveau van het koor buitengewoon hoog.

Het repertoire voor het jubileum is ook deze keer weer verrassend; twee muziekstukken van de Argentijnse componist Ariel Ramírez en een stuk van Karl Jenkins. (tekst gaat door onder de foto)

Kinderen staan in een rij en zingen uit bladmuziek terwijl ze in een repetitieruimte staan. Het kinderkoor van Artiance (foto: aangeleverd)


Opvallend is dat de kinderen van het kinderkoor zingen ook als belangrijk in hun leven ervaren. Veel van hen zongen al samen met hun ouders of andere familieleden toen ze nog heel klein waren.

Myrtle Treurniet, de dirigent, koos twee muziekstukken die de prestaties van de kinderen naar een hoger niveau tillen. Een deel uit een opera van Händel en een ontroerend lied van de Amerikaanse componist Webber.

De documentaire Een leven lang zingen is op dit moment elke dag om 10:00 en 22:00 uur te zien bij StreekStad Centraal en via de site van KunstNetTV. 
Pin It
Bekeken: 496x
Reclame