Reclame

Meer eitjes. Meer 'pullen'. En uiteindelijk dus meer vogels in de lucht: de nestplateaus die door Water, Land & Dijken zijn geplaatst helpen de scholeksters. Dat is nodig, want de kenmerkende zwartwitte vogel heeft het moeilijk. "Het project is meer dan geslaagd."

Dat zegt Willem Overweg van Water, Land & Dijken, een organisatie die zich inzet voor natuur op het boerenland. De scholekster hoort bij die natuur, maar laat zich de laatste jaren toch steeds minder zien. De vogel heeft onder meer last van ratten en andere roofdieren, die nesten leeg halen.

Overweg plaatste daarom 'nestplateaus', onder meer in en om Oterleek en in de omgeving van Bergen. Nestplateaus zijn verhoogde nesten, op een paal, waar ratten, bunzingen en hermelijnen minder gauw op zullen klimmen. (tekst gaat door onder de foto)

Scholekster en kuiken op grasveld. Een scholekster met een pul: in het open gras zijn ze vaak een makkelijke prooi voor ratten. (foto: Wikimedia Commons / Stephan Sprinz)


"Het bestond al, maar dan heel kleinschalig, wat plateaus hier en daar. Ik dacht: laten we dit eens grootschaliger aanpakken!" In 2023 plaatste hij 145 plateaus in de regio, die ook dit voorjaar weer goed gebruikt werden. Inmiddels is hij druk bezig met het plaatsen van nieuwe plateaus. "We gaan gewoon door."

De scholeksters blijken zich wel te kunnen vinden in die nieuwe manier van nestelen. Niet alle plateaus werden gebruikt, maar de plateaus waar wél op werd gebroed, blijken inderdaad veiliger. "Het is een heel flexibele vogel. Ze kunnen overal broeden. Maar je moet die plateaus wel vroeg in het seizoen neerzetten. Ik heb het al gehad, dat ik eind januari al 'pieppiep' hoorde. Dan zijn ze aan het verkennen."

In vergelijking met de 'gewone' nestjes in het open veld blijken de nestjes op de plateau echt succesvoller. Van de in totaal 45 nestjes werden er maar vier leeggehaald door roofdieren en dat is opvallend weinig. (tekst gaat door onder de foto)

Drie mensen werken in een sloot; een man slaat een paal in de grond met een grote hamer terwijl een ander in het water staat en aanwijzingen geeft. Een vrouw kijkt toe vanaf de kant. Medewerkers van Water, Land & Dijken zetten palen in een sloot. Hier komt een nestplateau op. (foto: Water, Land & Dijken)


Ratten zijn een groeiend probleem, merkt Overweg. "Oterleek is al zwaar aan de beurt geweest", vertelt hij. "Ik heb gezien dat alle nesten werden leeggehaald. Door ratten, ik heb het op camera staan. Ratten, er zijn er meer dan je kunt inschatten."

Doordat het moeilijker is geworden de ratten te bestrijden nemen ze al jaren toe en dat heeft een impact op de vogelstand. Eerder werd al duidelijk dat scholeksters, vermoedelijk al sinds de eeuwwisseling, vaker kiezen voor platte daken om op te broeden. (tekst gaat door onder de foto)

Vier jonge vogelkuikens rusten op een ondergrond van kleine kiezelstenen in een houten bak. Succes: de 'pullen' zijn veilig ter wereld gekomen. (foto: Water, Land & Dijken)


De nestplateaus bieden nu vergelijkbare nestruimte op het platteland. "Mensen kunnen ze zelf plaatsen", tipt Buitenweg. Een ruimte tuin, een vakantiepark, zelfs een golfbaan: het zijn uitstekende plekken voor nestplateaus, is de ervaring van Overweg.

"Ik heb er net weer twee gezet en zo ga ik naar Heiloo voor een derde", vertelt hij. Zo komen er dus steeds meer plateaus bij in de regio.

"Het pakt echt goed uit", stelt Overweg verheugd vast. "Sommige plateaus werden zelfs twee keer gebruikt voor een nestje." En omdat scholeksters trouwe vogels zijn, die bij hun partner blijven, is er goede hoop dat de vogels ook in 2025 weer op de plateaus zullen broeden. En dan dus zónder dat ratten daar nog bij kunnen komen.
Pin It
Bekeken: 443x
Reclame