Reclame

Afval. Daar waar het kan proberen we het met z'n allen zoveel mogelijk te scheiden. Maar uiteindelijk blijft er dan toch nog wat over dat niet in één van de 'vakjes' past en het label restafval krijgt. Hoe minder restafval er is, hoe beter dat voor het milieu is. Nederland produceerde vorig jaar in totaal 8,1 miljard kilo huishoudelijk afval.

Dat is gemiddeld 453 kg per inwoner, waarvan 177 kg restafval. De getallen komen uit een onderzoek van CBS. Gemeenten Dijk en Waard en Alkmaar zaten, in ieder geval wat betreft restafval, ruim boven het landelijk gemiddelde.

Kaart van Nederland met gemeentelijke gegevens over huishoudelijk restafval in 2023, weergegeven in kleurgradaties van lichtblauw naar donkerblauw gebaseerd op kilogrammen per inwoner. Gemiddelde hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner, per gemeente, in het jaar 2023. (bron: CBS)


Dijk en Waard voert de regionale ranglijst van 2023 aan met gemiddeld 199 kg restafval per inwoner, gevolgd door Alkmaar met 196 kg per persoon. Bergense inwoners produceerden gemiddeld 151 kg en Heilooërs 125 kg. Castricum heeft de eer met gemiddeld 116 kg restafval per persoon het verste onder het gemiddelde te zitten. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

In het algemeen wordt het meeste restafval in de kustprovincies geproduceerd. Een verklaring daarvoor geeft het CBS niet. Mogelijk heeft dit te maken met slechte of juist goede afvalscheiding. Wat ook kan is de eilandbewoners veel aangespoelde troep inleveren. Ook Vlieland en Schiermonnikoog scoren bijzonder hoog.

Drie mensen in witte beschermende pakken sorteren afval in een loods. Gemeente Dijk en Waard liet een afvalonderzoek uitvoeren: wekenlang werd uitgeplozen wat inwoners in welke kliko gooien. (foto: Streekstad Centraal)


Eerder dit jaar bleek al dat in ieder geval inwoners van Dijk en Waard nog wel wat beter aan afvalscheiding kunnen doen. Tijdens een onderzoeksproject werd wekenlang uitgeplozen wat mensen zoal in hun afvalbakken gooien. Een geurig klusje. De jongeren die het afval doorzochten zeiden toen al dat er betere informatie moet komen over wat in welke afvalbak moet, al hadden ze het vermoeden dat er veelal gemakzucht in het spel is.
Pin It
Bekeken: 701x
Reclame