Reclame

Een innovatie van de blindenstok heeft de potentie om de wereld te veroveren, en de Alkmaarder Milan de Milliano (26) heeft samen met zijn slechtziende buurman Hidric Esteba een onmisbare rol gespeeld om dit gat in de markt te ontdekken.

Het idee komt van een groep student-ondernemers van de Hogeschool van Amsterdam, waar Milan de Milliano toe behoorde. Met hun uitvinding kan het uiteinde van een blindenstok voorzien worden van een slijtvast balletje. Dat verhelpt het probleem van een versleten dop aan het eind. De eerste oplage vloog vorige week de deur uit.

"Er zijn circa 100.000 mensen in Nederland die een taststok gebruiken," stelt Milan. "40.000 blinden en 60.000 slechtzienden schuren het uiteinde van hun stok over straat om hun weg te vinden. Dat slijt daarom in rap tempo, zonder dat vervanging wordt vergoed door de zorgverzekering. Daarmee wordt dat voor hen een kostbare zaak." (tekst gaat verder onder de foto)

Man met kort haar en een baard kijkt omhoog in een bosachtige omgeving. Milan de Milliano had een goed idee waarmee hij zijn buurman hielp. Het blijkt een gat in de markt. (foto: Facebook / Milan de Milliano)


Milan ontwikkelde samen met andere student-ondernemers van de Hogeschool van Amsterdam de Rollar, een slijtvast balletje als taststokpunt. Dat idee om een innovatie te ontwikkelen voor blinde en  slechtziende mensen ontstond zo’n twee jaar terug, tijdens een studieproject aan de HvA (Start Up Your Business in Technology). Uit interviews met deze doelgroep sprong één  hardnekkig probleem eruit, namelijk snel slijtende taststokpunten. Als een blind of slechtziend persoon er veel op uit gaat, is er van diens taststokpunt na een maand niet veel meer over. Een nieuwe kost al gauw zo’n 30 euro.

De huidige taststokpunten slijten zo snel omdat die alleen zijwaarts rollen, en niet meerollen terwijl de gebruiker (al aftastend van links naar rechts) naar voren stapt. De jonge ondernemers ontwierpen daarom een oplossing die er nog niet was: een slijtvast ‘omniballetje’, de Rollar genaamd, dat zij zelf met de 3D-printer maakten in het Makerslab van de hogeschool. (tekst gaat verder na foto)

Een wit, bolvormig object met een gleuf in het midden, gemonteerd op een stok, tegen een grijze achtergrond. Dit is 'm die slijtvaste bol voor op de 'taststok'. Voor de gebruikers een uitkomst en een flinke besparing. (foto: aangeleverd)


De jonge ondernemers konden vervolgens hun ontwerp perfectioneren dankzij een grote start-up-subsidie. "Honderden blinden en slechtzienden hebben de Rollar afgelopen jaar getest. De verbeterde versie brengen we nu nu op de markt", vertelt Milian. "We  hebben de Rollar geperfectioneerd tot een lichtgewicht en stevige bal die lang meegaat. Het geluid dat de bal maakt, heeft bovendien extra aandacht gekregen. De blinden en slechtziende gebruikers kunnen de bal makkelijk in hun zak meenemen, samen met de opvouwbare stok."

De eerste 100 stuks van de Rollar gingen deze maand in de verkoop via de website rollar.nl. Binnen een week waren ze uitverkocht. De volgende partij komt dit najaar op de markt, en er is alweer een lijst met belangstellenden.

Milian vindt eigenlijk dat de snel slijtende uiteindes van een blindenstok  vergoed zouden moeten worden door de zorgverzekering. "Blinden en slechtzienden zijn hartstikke afhankelijk van hun stok. Belachelijk dat zij steeds zelf opdraaien voor de vervanging van het puntstuk."
Pin It
Bekeken: 948x
Reclame

Agenda