Reclame

Trijn Rembrands. Ze staat symbool voor sterke Alkmaarse vrouwen en meisjes. Tijdens het Spaanse beleg in 1573 én vandaag de dag. Trijntje krijgt dan ook een standbeeld in het Victoriepark. Alleen, niemand weet hoe ze er echt uitzag. Veel vrijheid voor wie het 2,5 meter hoge beeld gaat maken dus. Inmiddels is de maker gekozen: het winnende schetsontwerp komt uit handen van Elisabet Stienstra.

Elisabet Stienstra (57) is geen onbekende in Alkmaar. Eén van haar beelden was onderdeel van de Bede-Vaart expositie van Kunstuitleen Alkmaar op het Bolwerk. Een spraakmakend beeld, want bij 'Eva' komen (licht?)stralen uit haar ogen en haar uh... dinges. Onze partner KunstnetTV interviewde haar terwijl ze dat beeld maakte. (tekst gaat verder onder de foto)

Houten beeld van een vrouw met opgeheven armen in een bosrijke omgeving. 'Eva' van Elisabet Stienstra, in 2018 onderdeel van de expositie Bede-Vaart.(foto: aangeleverd)


Elisabet maakt graag beelden van vrouwen, en daarvan zijn er aardig wat in het Nederlandse straatbeeld te vinden. Het merendeel is niet zo opmerkelijk als de stralende 'Eva', en vermoedelijk is haar schetsontwerp voor Trijntje dat ook niet. Streekstad Centraal probeerde het ontwerp te bemachtigen, maar ving bot.

Stienstra werd in mei met twee anderen uit een poule van dertien kunstenaars geselecteerd voor het maken van een ontwerp. "De opdracht luidde een ontwerp te maken voor een beeld dat een strijdbare jonge vrouw moest verbeelden", legt Stichting Trijn Rembrands uit. "Met een optimistische uitstraling, op het moment dat de strijd voorbij is en aansprekend voor alle leeftijden. Benaderbaar en toegankelijk voor een jeugdig publiek."

"Het ontwerp van Elisabet Stienstra doorstond de diverse toetsingen glansrijk en overtuigde de commissie ervan dat háár ‘Trijn’ qua originaliteit en zeggingskracht Alkmaarders het meeste zal aanspreken", vervolgt de stichting, met daarin schrijfster Simone van de Vlugt. (tekst gaat door onder de foto)

Schilderij van een vrouw in traditionele kleding met een kapje en een schort, gekleed in een zwart en rood kostuum. Close-up van een schilderij op hout van Trijn Rembrands. (foto: Regionaal Archief)


Zoals al gezegd, niemand weet hoe Trijntje er uitzag, dus wat dat betreft geen hints over hoe het beeld er uit gaat zien. Ja, er zijn schilderijen en tekeningen zoals hierboven, maar historici denken dat die zijn gebaseerd op het uiterlijk van Kenau Simonsdochter, zeg maar de Trijntje van Haarlem.

Het definitieve ontwerp wordt in november onthuld. (hoofdfoto: KunstnetTV)
Pin It
Bekeken: 291x
Reclame

Agenda