Reclame

Gemeente Alkmaar heeft de financiële zaakjes goed op orde. Donderdag presenteerde wethouder Christian Schouten een sluitende begroting voor 2025, met een royale 53 miljoen euro aan investeringen en nog een plusje voor in de reservepot. En dat met alleen een inflatiecorrectie op de lokale lasten.

"We hebben een sluitende begroting van ongeveer 500 miljoen, met een klein plusje. We kunnen 53 miljoen euro investeren in een prettige, schone, veilige leefomgeving", licht wethouder Schouten toe. Dat klinkt als een hoog bedrag en dat is het ook. Ter vergelijking: dit jaar wordt ruim 20 miljoen bovenop de reguliere bestedingen gelegd. "Denk aan de leefomgeving, bereikbaarheid, het op peil houden van gemeentelijke voorzieningen en een goede dienstverlening aan bewoners en ondernemers."

"En bijvoorbeeld cultuur en sport", gaat de wethouder verder. "We gaan natuurlijk aan de slag met het Sportpaleis, met de Hoornse Vaart en we hebben net de Cultuurkoers 2040 richting de gemeenteraad gestuurd." Groen draagt hij ook aan. "We krijgen er steeds meer groen bij. Daar zijn dus oplopende kosten voor." (tekst gaat verder onder de foto)

Een impressie van het nieuwe Sportcomplex Hoornse Vaart. De totale kosten worden geschat op 60 miljoen euro.


Dat terwijl inwoners en ondernemers, zoals beloofd, alleen te maken krijgen met een inflatiecorrectie. Zo gaat de Onroerende Zaakbelasting met 4,3 procent omhoog. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam, die 27 procent extra gaat heffen. Renkum overweegt zelfs 38 procent om gaten te dichten. Alkmaar blijft dan ook een van de goedkoopste gemeenten in Nederland wat betreft lokale lasten.

En terwijl veel gemeenten het 'Ravijnjaar' 2026 en de jaren erna vrezen, zijn er in Alkmaar weinig zorgen. Als het Rijk de voorgenomen bezuiniging uit de vorige regeringsperiode doorzet, worden gemeenten met zo'n 3 procent gekort. Dat betekent voor Alkmaar 14 miljoen euro minder. Heel veel geld, maar gezien de ruimte voor royale investeringen, kan de gemeente dit hebben.

"Maar we verwachten dat dat ravijn ongedaan gemaakt wordt. Ons Plan A blijft honderd procent voorop staan, al gaan we natuurlijk met de gemeenteraad wel het gesprek aan", zegt Christian Schouten daarover. Op de vraag of dat niet wensdenken is, ontkent hij resoluut. "Als zó'n enorm deel van alle gemeenten zó'n enorm gat in de begroting krijgen, dan kan het toch niet anders dat dat uiteindelijk niet gaat gebeuren." (tekst gaat verder onder de foto)

Eén van de vergroeningsprojecten in gemeente Alkmaar: de herinrichting van de Hans de Riesstraat. Ook in 2025 gaat de gemeente weer voor meer groen. (foto: Stadswerk072)


Binnen de regio is in Heiloo de nood het hoogst. Daar zal écht gesneden moeten worden, ook omdat de buurgemeente al voor 2026 in het rood zakt. De BUCH-werkorganisatie slurpt steeds meer geld, en dan zijn er natuurlijk de immer stijgende kosten voor de jeugdzorg en uitvoering van de Wmo, die het Rijk bij gemeenten neerlegden, zonder adequate steun. Ook Alkmaar is er ieder jaar weer meer aan kwijt: dit jaar 1 miljoen en volgend jaar het dubbele.

Christian Schouten voegt tevreden toe dat bijna alle actiepunten in het coalitieprogramma inmiddels zijn opgepakt. "We hebben nu de Monitor Coalitieakkoord. We houden bij van 'wat zijn we nou echt aan het doen als college, van het coalitieakkoord'. Van de 304 ambities die staan opgeschreven, is ongeveer 90 procent of uitgevoerd, of in uitvoering of ze zijn nu in de begroting opgenomen. We zitten dus niet zomaar op onze handen, zeg maar."
Pin It
Bekeken: 431x
Reclame