Kleurrijke 'wijkmoeder' Karin van der Vliet (60, "maar zo voel ik me niet") deed al veel voor Dijk en Waard, maar daar kon best nog wat bij. Toen ze hoorde over het Ogen & Oren project in Winkel, wist ze: dat kunnen we hier ook gebruiken. Dat zij het zou coördineren was dan ook meer dan logisch: "De mensen weten me altijd te vinden."
Karin mag je gerust een duizendpoot noemen. Naast raadslid bij Lokaal Dijk en Waard houdt ze zich ook bezig met sociaal werk, deed ze jarenlang de knutselclub en zamelt ze in voor de voedselbank. Vrijwilliger hier, luisterend oor daar; de lijst met haar bezigheden gaat eindeloos door. En door al die ervaring is ze een schakel tussen de gemeente, politie en inwoners. Iedereen kent haar wel en zij kent iedereen.
Dat zij het Ogen & Oren project zou coördineren was dan ook voor de hand liggend. Het project loopt nu een klein half jaar en draait op vrijwilligers die meermaals per week door wijken in Dijk en Waard wandelen - altijd in koppels. Zien ze iets dat niet klopt? Dan wordt dat gemeld. "De wandelaars zijn de ogen en oren voor de politie: ze nemen waar, signaleren en geven door." Maar soms betekent waarnemen ook actie ondernemen. "Als iemand bijvoorbeeld een ladder tegen zijn huis heeft staan, dan bel je aan en zeg je: dat is niet zo handig, want zo is het huis inbraakgevoelig." Maar ook bijvoorbeeld niet brandende lantaarnpalen worden gemeld of losse stoeptegels. (tekst gaat verder onder foto)
Lantaarnpalen, tegels, het klinkt allemaal nog redelijk onschuldig. "Maar soms heb je te maken met hangjongeren, die zitten dan op het dak van een huisje in een speeltuin. De mensen die rondlopen en dat zien, melden dat aan mij. Ik zet het dan in de Fixi-app zodat boa's daar op kunnen inspelen."
De Fixi-app is een meldsysteem voor inwoners om problemen in de wijk aan te geven. Hoe snel zo'n melding wordt opgepakt, hangt af van het probleem. "Staat er een kapotte fiets bij een bushalte, dan maak ik een foto en hangt er al snel een briefje aan." Maar een melding over bijvoorbeeld overhangend groen duurt dan weer wat langer, omdat de gemeente dat dan bij een ander moet uitzetten. (tekst gaat verder onder foto)
Naast de Fixi-app is er ook een groepsapp voor de deelnemers van het project, waar ook iemand van jongerenwerk in zit. "Want soms durven mensen deze jongeren niet aan te spreken, straks heb je een mis tussen je ribben." Aanspreken is dan ook niet verplicht, zegt Karin. "Alleen als het goed voelt." Karin meldt zelf heel veel, ook voor mensen die de app niet snappen. Soms weten de mensen haar zelfs beter te vinden dan de wijkagent. Vrij is ze dan ook nooit écht. "Zelfs in de vakantie staan ze voor mijn deur." En dat vindt ze juist geweldig.
Voorlopig is Karin dan ook niet klaar met haar bijdrage aan de buurten en wijken. "Als je leuke dingen doet, kost het weinig energie", zegt de zestiger. "Zo was ik gisteren op de kermis en dan spreek ik wat jongeren aan. Eén van hen gaf me zo'n plastic eendje. 'Mevrouw, u bewaart 'm wel, hè! Ik zie u vaker op Facebook dan m'n eigen moeder.'" (tekst gaat verder onder foto)
Het Ogen & Oren project is naarstig op zoek naar meer vrijwilligers. Voel je je geroepen? Dan kun je