Reclame

Overheden kunnen onder voorwaarden de aanvrager van een vergunning, subsidie of vastgoedtransactie doorlichten. Dit kan onder de wet Bibob. Doel is om te kijken of er sprake is van criminele activiteiten, zoals witwassen.  Dijk en Waard heeft de toepassing van deze wet uitgebreid naar vergunningsaanvragen voor bouw die meer dan 500.000 euro kost.

Bibob staat voor ‘bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’ en deze wet wordt toegepast bijvoorbeeld bij aanvragen van horeca- en exploitatievergunningen en bij aankoop en aanbestedingen van de gemeente. Maar nu bestrijkt Bibob in Dijk en Waard ook omgevingsvergunningen voor bouwactiviteiten hoger dan 500.000 euro (ex. btw). Of de gemeente zo'n onderzoek uitvoert, hangt af ‘signalen’ die mogelijk duiden op criminele intenties.

"Deze regeling is echt bedoeld om crimineel geld en criminele activiteiten buiten de deur te houden en is dus ook belangrijk om ondernemers en inwoners te beschermen", licht burgemeester Maarten Poorter toe. "Als je de zaken gewoon netjes voor elkaar hebt, dan is een bibob-onderzoek een formaliteit."

Uitbreiding en intensivering van het Bibob-beleid is één van de speerpunten van het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Een bibob-onderzoek loopt parallel aan het traject voor toetsing van een vergunningaanvraag, dus normaal gesproken is er geen vertraging.
Pin It
Bekeken: 197x
Reclame