Reclame

In veel dorpen en steden wordt de kermis uitgebreid gevierd. En dan gaat het soms niet zozeer om de kermisattracties, maar vooral het gezellig samenkomen onder het genot van live muziek, dj's en een aantal drankjes. Maar de laatste jaren gebeurt het nog wel eens dat een aantal kermisgangers de boel verpest. Kermisbonden willen dat deze 'reljongeren' harder worden aangepakt.

De kermis in Heerhugowaard verliep in het algemeen goed, tot na de sluiting op de laatste dag. Jongeren staken zwaar vuurwerk af en vernielden een winkelruit. De politie greep in en werd toen bekogeld met stenen en glaswerk. Een politieauto werd vernield en een auto belandde op zijn kant. "Ik heb vijftien jaar bij het bureau in Heerhugowaard rondgelopen, maar dat er zo'n agressie tegen de politie was heb ik niet eerder meegemaakt", vertelde een woordvoerder aan NH Nieuws, partner van Streekstad Centraal.

Afgelopen weekend ging het soms ook mis op kermis in Obdam. Op meerdere avonden staken jongeren staken zwaar vuurwerk af en ze gooiden het ook naar feestgangers. Ook hier werd een politieauto doelwit. "We hebben geen jongeren aangehouden, maar alle maatregelen getroffen om de openbare orde te herstellen", aldus een woordvoerder. Het zou gaan om een groep van rond twintig reljongeren. Ook werd er soms gevaarlijk gereden. Zo scheurde volgens een getuige iemand met 120 km/u door een straat met kermisgangers. (tekst gaat verder onder de foto)

Straat hoek met wegwijzerbord, een parkeerplaats en een beveiligingscamera-installatie, onder een bewolkte hemel. Gemeente Koggenland stelde vrijdagavond cameratoezicht in bij Station Obdam, nadat er meerdere incidenten waren geweest bij de kermis. (foto: NH Nieuws)


Een caféhouder in Obdam baalt er goed van. "Mensen zeggen vaak dat de kermis de mooiste tijd is voor kroegeigenaren, omdat je dan veel omzet binnenhaalt, maar zo denk ik er niet over. Je moet constant gefocust zijn en hopen dat er geen rottigheid gebeurt. Ik ben altijd blij als de kermis er zonder noemenswaardige incidenten weer opzit."

Volgens Atze Lubach van kermisbond BOVAK zijn de tijden veranderd. Ja, vroeger werd er ook wel eens gemat, maar tegenwoordig lijkt het meer een groepsding. "Via sociale media spreken ze met elkaar af en binnen een mum van tijd staat er een gemaskerde groep voor je neus. Wat opvalt is dat ze erg jong zijn, tussen de 12 en 16 jaar, en dat maakt het voor de politie ook lastig om ze aan te pakken. Ze krijgen een 'foeigesprek' en dat is het dan. Er moet veel harder gestraft worden. Zet ze maar een tijdje vast."

Man met bril en blauw jasje spreekt in een microfoon. Op de achtergrond is onscherpe tekst zichtbaar, samen met een lampje. Atze Lubach van de kermisbond wil dat de raddraaiers harder worden aangepakt (foto: Frans Versteden)


Lubach ziet het probleem met wantoestanden breder. "Ook bij het voetbal, in het openbaar vervoer en dus ook bij ons op de kermis. Het is voor die jongeren een ideale plek om onrust te stoken. Wij krijgen al heel veel op ons bordje wat betreft regelgeving en kunnen dit probleem niet alleen oplossen."

Karin Blokker van de Nederlandse Kermisbond is ook gefrustreerd over hoe makkelijk de raddraaiers er van af komen. "Er wordt niet gehandhaafd en wij mogen het uitzoeken. Er ligt daar overigens ook een taak voor de ouders die niet meer weten waar hun kinderen uithangen. Wij moeten uiteindelijk beveiligers inhuren die we ook weer door moeten berekenen in de ritprijs. De goedwillende kermisbezoeker is uiteindelijk de dupe en dat is zeer triest."

Maar de maatregelen moeten ook weer niet worden overdreven, stelt Blokker. Na alle problemen rond de kermis in Amsterdam Osdorp in 2022 kwam de gemeente met een rits eisen: hoge hekken, camera's, beveiligers, detectiepoortjes en sluiten om 21:00 uur. De lol was eraf voor de exploitanten en de hele kermis werd dit jaar afgeblazen. (tekst gaat verder onder de foto)

John Does, wethouder van Dijk en Waard met de portefeuilles Cultuur, kunst & media en Jeugd.


De Dijk en Waardse wethouder John Does ziet draconische maatregelen in ieder geval niet zitten. Maar hij vindt het geweld wel een zorgelijke ontwikkeling. "Tijdens de kermis zijn er een aantal onruststokers geïdentificeerd en die hebben thuis een brief gekregen dat we ze in het snotje hebben. Het gaat maar om een kleine groep, maar wel met veel effect. Bij de laatste evenementen hebben we daarnaast ook beveiligers en camera's ingezet en dat lijkt gewerkt te hebben. We moeten alert blijven."

De politie betreurt dat mensen in de kermiswereld vinden dat er te soft wordt opgetreden. "Wij zijn als politie gebonden aan wet- en regelgeving en hebben daarom een ander beeld van onze inzet dan de kermisbonden." (foto: rellen in Osdorp / Intervisual Studio)
Pin It
Bekeken: 1375x
Reclame