Veel zon, hoge temperaturen. Het warme weer van deze week is voor veel mensen reden om het wat rustiger aan te doen, maar voor de brandweer is er juist nu extra waakzaamheid. Het hete en droge weer zorgt voor een verhoogd risico op natuurbranden. Dat het in de lente kletsnat was, helpt daarbij opvallend genoeg niet.
Eerder al maakte de Veiligheidsregio bekend dat in de regio Alarmfase 2 van kracht is. Vooral op de droge zandgronden kan een klein vuurtje al gauw grote gevolgen hebben. Open vuur in de natuur is dan ook uit den boze. De Veiligheidsregio roept iedereen op om alert te zijn.
Dat bericht werd op sociale media met de nodige reserve onthaald. De vele regen van het voorjaar ligt nog vers in het geheugen en in het duingebied is zelfs sprake van aanhoudende wateroverlast. (tekst gaat door onder de foto)
Maar al dat water maakt het probleem juist groter, verklaart Erwin Kok van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord tegenover NH, mediapartner van Streekstad Centraal. "Plantjes als helmgras hebben door de vele regen flink kunnen groeien", haalt hij aan. Al dat water heeft voor flink wat begroeiing geleid.
"Als er dan in een droge periode brand uitbreekt, verandert dit allemaal in potentiële brandstof", zegt Kok. "Helmgras op zandgrond droogt namelijk vrij snel uit als het geen vocht kan opnemen. En langs de kust heeft het de laatste tijd amper geregend."
De huidige omstandigheden zijn dus echt risicovol, benadrukt Kok. Tegelijk hebben brandweerkorpsen in de regio te maken met onderbezetting. Dat is vooral overdag een uitdaging. Een eventuele natuurbrand zou veel van de schaarse capaciteit wegnemen en moet dus koste wat kost voorkomen worden.