"Het wordt groter dan we dachten. Heel, heel leuk." BersaMaju, onderdeel van de Tropenvereniging, organiseert donderdag 15 augustus de allereerste Indië Herdenking in Alkmaar onder het motto 'Opdat wij niet vergeten'. Audrey Chin is blij verrast over de animo die er al voor is. Voor nu is de herdenking in Park Oosterhout nog bij een tijdelijk monument, maar ook daar wordt aan gewerkt.
Formeel heet de ceremonie 'de Nationale Herdenking 15 augustus 1945'. Op die dag gaf Japan zich gewonnen en was de Tweede Wereldoorlog ook voor het Koninkrijk der Nederlanden definitief voorbij. Jaarlijks worden op die dag alle slachtoffers in Zuidoost-Azië herdacht. Van de oorlog, van de Japanse concentratiekampen en de dwangarbeid aan de 'Dodenspoorwegen'. De grote herdenking is bij het Indisch Monument in Den Haag en die trok de afgelopen twee jaar meer dan 3.000 bezoekers (zie hoofdfoto).
"Wij gaan vanuit de vereniging ieder jaar met een bus naar Den Haag om die herdenking bij te wonen", vertelt Audrey Chin van BersaMaju. "Maar al onze oudjes van het eerste uur, die worden daar veel te oud voor. Velen zijn slecht ter been of het is te druk voor ze. Dus wij dachten 'hoe mooi zou het zijn, als we die mogelijkheid kunnen bieden, gewoon in Alkmaar'." (tekst gaat verder onder de foto)
"We staan versteld van het aantal aanmeldingen dat we krijgen, ook van mensen die we niet kennen van de Tropenvereniging", zegt Audrey enthousiast. "Ze zeggen 'wat mooi initiatief, wat fijn dat het er eindelijk komt, kunnen we jullie helpen?'. We zitten nu al op veertig mensen. We dachten dat als het er dertig zijn of een hand vol, het al leuk zou zijn."
Het ceremoniële deel is aan de vijver naast de Wijkboerderij. Die plek is gekozen omdat er vlakbij ooit een Indische buurt was tussen de Coornhertkade en de Hooftstraat. "We hebben stoeltjes geregeld en na de herdenking is er een muziekje, lekker eten en kunnen mensen nog even bij elkaar zijn. Om verhalen te kunnen vertellen." Dat is volgens Audrey hard nodig, want er zijn al zoveel verhalen verloren gegaan. Mensen die oorlog overleven zijn daar doorgaans niet spraakzaam over en Indo's al helemaal niet.
En dat terwijl er onder de jongere generaties met Indische en Molukse roots juist een opleving is in interesse in hun historie. "Ze zijn Nederlands, maar met een vleugje sambal. Ze hebben vragen over hun identiteit en over wat er vroeger is gebeurd. In de geschiedenisles krijg je er praktisch niks over, het koloniale verleden heeft een negatief beeld dus wordt het liever niet echt belicht", vertelt Audrey. "Maar ja, het is nou eenmaal gebeurd. En onder andere ik ben daaruit voortgekomen. Zonder mijn opa in het voormalige Nederlands-Indië, zou ik er niet geweest zijn." (tekst gaat verder onder de foto)
Intussen probeert de Tropenvereniging een vast monument te realiseren in Park Oosterhout. Van tevoren was er niet echt nagedacht over wat daar allemaal bij komt kijken: toestemming krijgen van de gemeente, een kunstenaar, een ontwerp, een locatie. "De gemeente is positief over ons initiatief, maar wil wel weten of er genoeg animo is voor een monument." Ook wat dat betreft is Audrey blij dat er zo'n veertig aanmeldingen zijn voor de 15 augustus 1945 herdenking.
De herdenking begint om 14:00 uur. Graag aanmelden met een mailtje naar