"We hebben verschillende lagen in de samenleving en hier zie je dat iedereen goed naast elkaar leeft." Wouter zit bijna elke dag op een bankje op het Munikkenbolwerk. Zijn medebankzitters - waarvan een deel dak- en thuisloos is - zijn netjes, vertelt hij. Ook naar elkaar toe. "En dat is iets moois, in een tijd als deze." Maar straks moet Wouter een andere plek vinden. Want de bankjes op het Munnikenbolwerk gaan weg. Allemaal.
Eind juni stelde Tamara Vermeulen van de VVD vragen aan het college over de overlast van dak- en thuislozen in De Spoorbuurt en Het Bolwerk. "Wat gaat het college eraan doen om dit probleem aan te pakken zodat inwoners zich weer veilig voelen om in het park te wandelen en boodschappen te doen?", schrijft Vermeulen.
"Aan de ene kant heb ik te doen met de doelgroep", vertelt een voorbijganger die zijn honden uitlaat in het park. "Ik heb met ze gewerkt in het verleden dus ik snap hun verlangen om een plek te hebben. Maar ik hou ook van netjes en opgeruimd. Dat bijt elkaar een beetje." Overdag valt het volgens hem reuze mee qua lawaai en gedoe. "Er zijn niet veel incidenten. Maar in de avond komen uit alle hoeken en gaten mensen en kan er een gespannen sfeer zijn." (tekst loopt verder onder foto)
De oplossing volgens het college kwam eind juli: alle bankjes weghalen van het Munnikenbolwerk, zodat de plek minder aantrekkelijk wordt om te 'hangen'. Maar dat heeft weinig zin, volgens Wouter. "Als je de bankjes weghaalt, gaan mensen gewoon op de grond zitten." Zijn buurman bevestigt dit. "Ik lig wel vaker languit in het gras."
"Overlast wordt niet veroorzaakt door bankjes", gaat Wouter verder. Hij geeft zijn hondje wat natvoer en gooit het lege bakje in de prullenbak. "Moeten we dan naar een andere plek? Het verplaatsen van een probleem is nooit een oplossing." Zelf heeft Wouter een boot om te slapen, maar sommige anderen rondom hem hebben dat niet. Wouters oplossing: bankjes lekker laten staan. Op hun plekkie in het park hangt een camera en komt dagelijks iemand langs. "Toezicht en controle is er dus al. Misschien kunnen ze ook kijken naar een traject om de mensen hier te helpen." (tekst loopt verder onder foto)
Wat Tamara Vermeulen betreft is het weghalen van alle bankjes dan ook geen oplossing. "Ik had liever gezien dat het alcoholverbod vijf meter verplaatst zou worden." Het college bood ook een alternatieve hangplek: het houten bankje dat vlakbij de brandweerkazerne en de 24-uurs opvang staat. De gemeente wil daar een grotere bank neerzetten en 'natuurlijke elementen' plaatsen, zoals hoge struiken voor privacy en beschutting.
"Daar kreeg ik vanmorgen dus een lange mail over, van bewoners uit die buurt", vertelt het VVD-raadslid. "Zij ervaren al gigantische overlast van dat ene bankje. Natuurlijk zegt iedereen: niet in mijn achtertuin. En het is geen fraai gezicht voor de stad; de bussen met toeristen lopen via die kant de stad in en er zijn kinderen die liever niet via het pleintje bij het Munnikenbolwerk naar de Jumbo lopen. Maar dit is niet de juiste manier." (tekst loopt verder onder foto)
En daarnaast: een andere plek "creëren" betekent niet dat mensen daar ook gebruik van maken. "De hele Spoorbuurt is met mij bang: straks gaan ze naar de speeltuintjes en wordt dáár crack verkocht." Er komen al verscherpte afspraken met DNO Doen, om de overlast op deze nieuwe plek te verminderen. Maar na zo veel reacties van bewoners vindt Vermeulen dat ook zij gehoord moeten worden. Het is nu zomerreces, maar "wethouder Arie Espkamp heeft beloofd dat we samen in gesprek gaan met de bewoners en kijken voor een passende oplossing."