Ook deze week was het alweer raak. Zwemmers die de verkoeling van de zee opzoeken en tot hun verrassing in een mui terechtkomen. Tegen de stroming in zwemmen blijkt dan vermoeiend, tevergeefs en dus onverstandig. De Reddingsbrigade blijft in het vakantieseizoen waarschuwen voor muien: "Zorg dat iemand je in de gaten houdt."
De Reddingsbrigade Egmond bericht dat er dinsdagavond nog een zwemmer moest worden geholpen in Egmond aan Zee. De zeewaartse stroming van een mui is en blijft ontzettend verraderlijk.
In het geval van dinsdagavond konden naburige zwemmers het slachtoffer snel in veiligheid brengen. Ingrijpen door de Reddingsbrigade was dus niet nodig. En dat is precies wat de Reddingsbrigade hoopt te bereiken met de campagne 'Veilig in en uit het water'. Dat niet alleen redders, maar ook andere mensen die baden in zee ogen en oren open houden. "Spreek van tevoren af wie jou in de gaten houdt tijdens het zwemmen", luidt het advies. "Zo kom je veilig in en uit het water." Verder blijft het belangrijk om te letten op de vlaggen van de Reddingsbrigade.
Waar golven zijn, is stroming. Het water komt het strand op rollen - dat is wat we zien. Maar het stroomt vervolgens ook weer terug. Deze stromingen worden 'muien' genoemd en ze komen langs de hele kust voor.
Stromend water zoekt altijd naar de diepste plek. Muien ontstaan tussen zandbanken, maar ook tussen verhogingen onder water die vanaf het strand onzichtbaar zijn. Vaak zijn muien wel te herkennen aan de golfslag. Het zijn overigens geen 'onderstromen', zwemmers worden er niet door naar beneden getrokken. Wat er gebeurt is dat ze méé stromen, en dat gaat met een behoorlijke snelheid.
Tegen een mui in proberen te zwemmen is niet zinvol. Het beste is het om opzij te zwemmen, dus niet direct terug naar het strand waar de stroming vandaan komt, maar naar een stuk zee waar deze stroming er niet is. Maar het belangrijkste is dus dat er iemand in de buurt is die kan helpen en alarm slaat als het misgaat. Zo kan groter leed voorkomen worden.