Reclame

Vier heterdaadjes in een jaar tijd. Verkeersdeelnemers die dát op hun kerfstok hebben, kunnen rekenen op bijzondere aandacht van de politie. Met deze actie wil Politie Noord-Holland Noord bij overtreders uit de regio net dat beetje extra bewustzijn kweken. "Dat ze onder de indruk zijn dat we ze ook thuis benaderen."

Het gaat om een actie van de afdeling Noord-Holland Noord, waaronder ook de Streekstad-regio valt, maar de bedoelde overtreders zullen in heel Nederland extra in de gaten gehouden worden, legt politiewoordvoerder Kim Bosscher uit aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. "We hebben puur geselecteerd op het aantal overtredingen", vertelt ze. Dat leverde een gezelschap van 800 'veelplegers' op.

Vier keer of vaker in een jaar tijd tegen de lamp lopen, het is al een prestatie op zich. Het gaat volgens de politie niet eens om de aard van de overtredingen, maar puur om het gegeven dat het er zo veel zijn. Met de auto of op de fiets, alles telt mee.

De geselecteerde veelplegers krijgen thuis een brief op de mat met daarin de mededeling dat ze zich met hun overtredingen extra in de kijker hebben gespeeld. Een jaar lang gaat de politie meer aandacht aan ze besteden. "En als ze weer een overtreding begaan, krijgen ze geen waarschuwing", benadrukt de woordvoerder. "Maar direct een boete."

Wie deze letters net iets te vaak in zijn achteruitkijkspiegel heeft gezien kan rekenen op een brief van de politie.


De persoonlijke brief zorgt voor bewustwording, hoopt de politie. "Hopelijk worden er dan thuis gesprekken over gevoerd, want misschien weet thuis niet iedereen dat je zoveel boetes krijgt."

Politie Noord-Holland-Noord grijpt niet zonder reden naar dit middel. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wie vaak verkeersovertredingen begaat, uiteindelijk ook vaker een echt ongeluk veroorzaakt, met alle gevolgen van dien. De 800 Noord-Hollanders die de politie nu in het vizier heeft zijn dus een potentieel gevaar op de weg.

De aanpak van de Politie Noord-Holland-Noord staat niet op zichzelf. Ook in andere regio's bestaan dergelijke lijsten. Op dit moment zijn de politie-afdelingen van Limburg en Oost-Nederland ermee bezig. Bekend is ook het 'puntenrijbewijs' zoals dat bijvoorbeeld in Duitsland bestaat. In Nederland bestaat zoiets ook voor herhaaldelijk rijden onder invloed en verder bestaat sinds enkele jaren het 'beginnersrijbewijs'.

Als de overtreders hun gedrag verbeteren in het jaar waarin ze gevolgd worden, verdwijnen ze weer van de lijst.
Pin It
Bekeken: 949x
Reclame

Agenda