Reclame

Veel senioren willen wel kleiner gaan wonen, maar kunnen of willen dat niet omdat ze dan veel duurder uit zijn, merkt de Seniorenpartij Alkmaar. SPA-raadslid Sasja Spek vraagt het college van B&W daarom of er voor hen een speciale regeling kan komen, zoals in Utrecht. "We hebben het soms over honderden euro's."

Een flinke groep senioren wonen nog altijd in het huis waar ze hun kinderen groot brachten. Een eengezinswoning met meer ruimte dan waar ze behoefte aan hebben. Maar vaak ook met een gunstige hypotheek of huur, waardoor kleiner gaan wonen toch honderden euro's per maand extra kost. "Iemand van een wooncorporatie zei dat het soms wel een voorkomt dat het 1.000 euro scheelt", aldus Sasja Spek. "Dat is een extreem voorbeeld, maar goed, een paar honderd euro is ook al heel veel."

Dus blijven deze ouderen zitten waar ze zitten, ook als er een geschikte stek beschikbaar komt. Hoe vaak dit voorkomt in Alkmaar weet SPA-raadslid Spek nog niet, ze wacht op cijfers van Compaan, maar ze weet van wooncorporaties dat het probleem hier ook speelt. Daarom vraagt Spek het college van B&W om te onderzoeken of Alkmaar de speciale doorstroomregeling van gemeente Utrecht kan adopteren. Daar betalen 55-plussers hooguit 50 euro extra als ze van huurwoning ruilen. Nijmegen is al bezig om die regel over te nemen.

Vrouw poseert voor een bord met het logo en de naam van de Senioren Partij Alkmaar. Het kan niet zo zijn dat ouderen die doorstromen naar een kleinere woning toch honderden euro's duurder uit zijn, vindt Sasja Spek van de Seniorenpartij Alkmaarfoto: SPA


"De woningcorporaties hoeven er niet op achteruit te gaan omdat zij de vrijgekomen eengezinswoning meestal weer voor meer geld kunnen verhuren", vult Spek aan.

Wat volgens het haar ook zal helpen is de aanstelling van een 'doorstroommakelaar'. "Verhuizen is vaak ingewikkeld en misschien hebben ze niemand om daarmee te helpen. Een doorstroommakelaar kan helpen. Wat willen ze voor woning? Wat moet je allemaal regelen?"

"We moeten de belemmeringen goed in kaart krijgen en ze dan ook wegnemen", kijkt Sasja Spek vanuit vogelperspectief. "De doorstroming staat helemaal vast. Hoeveel mensen zijn de laatste tijd überhaupt doorgestroomd? Wij verwachten dat het er heel erg weinig zijn. Dat moeten we onderzoeken en ook wat er mogelijk is". Spek ze denkt dat de voorrangseisen voor doorstromers wel wat soepeler kunnen. "Binnen het redelijke natuurlijk."

Hoe dan ook: "Met alleen bouwen lossen we de woningcrisis niet op. Er moeten creatieve oplossingen komen." (foto: Pixabay / OleksandrPidvalnyi)
Pin It
Bekeken: 391x
Reclame