Een meerderheid van de stemmende inwoners van Alkmaar sprak zich tijdens het referendum uit vóór een vuurwerkverbod. Hoe dit precies invulling gaat krijgen is nog de vraag. Maar dat het verbod er komt is duidelijk. "Alkmaar heeft gesproken via het referendum", maakt Elly Konijn van D66 nog maar eens duidelijk tijdens de commissievergadering dinsdagavond.
Op 6 juni hield Alkmaar voor het eerst een referendum. "Er was wat verwarring over de vraagstelling. Volgende keer moeten we daar nog scherper opletten", vindt Sasja Spek van SPA. "Maar je ziet dat het leeft." Bijna de helft van de Alkmaarders heeft gestemd, waarvan 65 procent vóór het vuurwerkverbod. Nu is het aan het college om een adviesplan op te stellen en dat aan de raad voor te leggen.
Bij zo'n vuurwerkverbod komt een hoop kijken. Handhaving, eventuele vuurwerkshows en volgens Roy Seignette van Groen Links is er ook een "cultuurverandering" nodig. "Het zal echt niet in één jaar lukken om het volledig tegen te gaan." Hij wil geen onrealistisch beeld schetsen.
Jan Hoekzema van OPA vindt dat juist géén goede instelling. "We moeten niet nu al uitstralen dat het misschien niet lukt. Als het vuurwerkverbod er na de raadsvergadering komt, moeten we ook de handhaving accepteren en daar ook voor staan."
"Om echt stevig te kunnen handhaven is een verkoopverbod nodig, maar dat kan alleen als er een landelijk verbod is", zegt burgemeester Anja Schouten. Ze ziet wel wat in het voorstel van Seignette om aan te sluiten bij de lobby voor het landelijk verbod.
Het lijkt er op dat de pijlen van het verbod vooral gericht gaan worden op de dagen vóór oud en nieuw, om zo de grootste ergernis te lijf te gaan. In september wordt het plan voor de uitvoering van het verbod voorgelegd aan de gemeenteraad.