Reclame

Wel of geen geluidswal langs de A9 bij Heiloo? Dat is de vraag. Opnieuw. Vijf jaar geleden werd na een jarenlange strijd besloten dat de wal er niet ging komen. Te duur en het zou het natuurlandschap ontsieren. Maar nu er mogelijk wél windturbines langs de A9 worden gezet, is het onderwerp opeens weer terug op de politieke agenda.

De inwoners van de Heilooër wijk Plan Oost roepen al zo'n 30 jaar(!) om een geluidswal langs de A9. Stiller asfalt had in 2019 - toen het plan in de prullenbak verdween - zijn intrede gedaan. De verdere geluidsreductie van 4 tot 8 decibel zou de hoge kosten niet waard zijn. Bovendien ligt de snelweg in Bijzonder Provinciaal Landschap en de provincie was niet blij met een geluidswal daar doorheen.

Maar toen recent een brief bij de bewoners op de mat viel over de mogelijke plaatsing van windturbines langs diezelfde A9, kwam ook de verontwaardiging. "Die wering mocht niet vanwege bijzonder landschap, en dit wel?", vraagt Elsbeth van Dorsten aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. "Het is van de zotte."

Op de Facebook-pagina 'Je bent Heilooër als...' is de heersende mening al niet anders. Er werd opgeroepen om maandagavond massaal naar de raadscommissievergadering te gaan. Een van de onderwerpen was de Regionale Energie Strategie (RES), waarin de (zuid)westkant van de Boekelermeer staat aangemerkt als zoekgebied voor windenergie. Het gevolg was een volle tribune in de raadzaal. (tekst gaat verder onder de foto)

Piet Bartels neemt het woord tijdens de commissievergadering over de Regionale Energie Strategie. (beeld uit video van gemeente Heiloo)


Elsbeth deed haar zegje namens Plan Oost, net als bewoner Piet Bartels. "We hebben al overlast van auto's, vliegtuigen en dan nu ook nog windturbines. Hoe kom je er op?", zei hij ontstemd. Ze willen geen windmolens in het gebied, maar willen er eventueel nog wel over praten... nadat de geluidswal is beloofd. "Zo lang er geen geluidswal is, wil ik het woord windmolen niet horen."

De commissie kon zich daar wel in vinden, merkte verantwoordelijk wethouder Ronald Vennink. "Dat is de temperatuur die ik meet bij de meeste fracties."

Van Dorsten en Bartels reageerden verheugd na de politieke avond. "Na vijf jaar hebben we weer goede hoop op de geluidswal. Maar die windmolens zijn voor ons daarna eigenlijk nog steeds onbespreekbaar. Die zijn dan zo hoog dat het geluid over de geluidswal heen zal gaan."

Over twee weken komt de kwestie voor de voltallige raad van Heiloo. (hoofdfoto: Pixabay / Henry Fokuhl)
Pin It
Bekeken: 194x
Reclame