Reclame

De duinstreek heeft al sinds het najaar last van water. Véél water. Het regende zo veel dat straten, paden, tuintjes en kelders blank kwamen te staan en de overlast houdt voor velen nog aan. Onlangs kwam de binnenbocht van de Zeeweg bij Bergen eindelijk weer vrij, maar één natte nacht en hij stond weer blank. Vooral in Bergen aan Zee zijn ze het goed zat, bleek tijdens een bewonersavond over de wateroverlast.

In Hotel Meyer konden bewoners in gesprek gaan met de diverse overheidsinstanties die over het watermanagement in de duinstreek gaan, plus beheerder PWN. NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal was er bij. Dat het bij velen hoog zat, bleek toen wel. De vergaderzaal was vol en de emoties liepen op. "Het heeft al ruim zeven maanden geduurd, dus het is wel eens tijd", zegt een aanwezige. Een ander zegt boos: "Laat zien dat er wat gedaan wordt dan!" (tekst gaat verder onder de foto)

Ook wethouder Ernest Briët was namens de gemeente Bergen aanwezig en stond de mensen te woord (foto: Hans Brouwers)


Een hydroloog, een waterkringloopdeskundige, spreekt de mensen toe. "De hoeveelheid water waar wij met z'n allen nu last van hebben is een incidentele gebeurtenis, maar we kunnen niet vooruit kijken". Hij vertelt over de waterproblemen en wat er wel en niet aan gedaan kan worden. "Grondwater kent geen grenzen en stroomt van het ene naar het andere perceel. De gemeente moet ervoor zorgen dat de grondwaterstand structureel in orde is. Er moet een noodplan komen voor komende winter zodat we niet nog een keer in dezelfde situatie komen te zitten. De provincie, PWN, de gemeente en de bewoners moeten allemaal meewerken."

Eerder maakten we deze video over de overlast (tekst gaat verder onder de video)

00:00
55
00:00


Eind januari liet gemeente Bergen een drainagestelsel ingraven, met drie verwijderbare pompen. Twee daarvan zijn nu weg vanwege het toeristenseizoen en klachten. Ze sieren het straatbeeld niet en maken geluid, maar toch begrijpen velen niet waarom ze weg zijn. "Toen alle pompen overdag aanstonden hadden wij iets minder last van het water. Wat is dan de reden geweest om ze weg te halen? Alle beetjes helpen, lijkt met toch?", zegt een bewoner. "Er hebben zo veel mensen schade, dan ga je je echt afvragen wat die paar klachten voorstellen tegenover al die mensen die in de problemen zitten." Als de wethouder in een reactie "pompen weer aan" zegt, wordt er hard geklapt. (tekst gaat verder onder de foto)

Eén van de drie pompen die kan worden aangesloten op de drainage. (foto: Streekstad Centraal)


Bart Meijer kan nog altijd niks met zijn tennis- en midgetgolfbanen. "Die staan al maanden helemaal onder water", zegt hij tijdens de bijeenkomst. "Het is echt ellende, we slapen er al heel lang slecht van en we doen wat we kunnen. Het is echt dweilen met de kraan open, want het water staat zo'n 40 à 50 cm hoog. Ik maak me zorgen of het ooit nog goedkomt." En hij is zeker niet de enige. Iemand vult aan: "Dat het probleem niet van vandaag of morgen is op te lossen snappen we allemaal. Maar kom eens met een concreet plan en zorg ervoor dat de pompen weer aan gaan."

De gemeente, het hoogheemraadschap, de provincie en PWN gaan zo'n plan maken. De bewonersavond is onderdeel van het vormingsproces, en het is de bedoeling dat er over een week of twee een tweede bijeenkomst komt om oplossingen te bespreken.

Eerder maakten we een video over de ondergelopen Kerkstraat, en hoe de brandweer 1,5 miljoen liter water naar zee pompte.
Pin It
Bekeken: 891x
Reclame