Reclame

"Ze wachtten me op in de kleedkamer. Ik kon geen kant op. Het liefst bleef ik voor altijd onder die douche staan." Veel mensen van de LHBTIQ+ gemeenschap voelen zich onveilig. "Tegenwoordig zijn ze alleen maar agressiever geworden." Tijdens de speciale 'roze' Krav Maga les woensdagavond werd één ding duidelijk: "Doe wat je moet doen om veilig thuis te komen."

Naar de grond kijken laat je onzeker lijken. Als je met je telefoon bezig bent, heb je geen idee wat er om je heen gebeurt. En als je je handen lager dan je navel houdt sta je niet klaar. Dat zijn voorbeelden waardoor iemand er onzeker uit kan zien, daarmee een potentieel slachtoffer is, vertelt instructeur Stephan Wattimena. (tekst loopt verder onder foto)

Voorafgaand de training legt Jan Martijn Stout van het politienetwerk Roze in Blauw uit wat ze voor de LHBTIQ+ gemeenschap kunnen betekenen.  (foto: Streekstad Centraal)


Maar dat is nergens voor nodig, leren deelnemers tijdens de Krav Maga les die als onderdeel van de Roze week naar Alkmaar is gekomen. Terwijl de beweegruimte steeds kleiner wordt, lopen twintig mensen door de cursusruimte in de Stadsfabriek Alkmaar. Iedere drie stappen moet iedereen een andere richting op. "Kijk nu in plaats van naar de grond, naar de voorhoofden van mensen", zegt Stephan. En dan landt het. "Als je zelfverzekerd bent, laten mensen je eerder met rust." (tekst loopt verder onder foto)

Tijdens de Krav Maga legden de instructeurs uit wat te doen in een onveilige situatie. Met als doel veilig thuiskomen. (foto: Streekstad Centraal)


Je hoeft volgens Stephan ook echt geen bodybuilder te zijn om jezelf te verdedigen. Maar het het is wél goed om te weten dat iedereen je kan aanvallen. "Toen een zevenjarige zijn vinger in mijn oog stak deed dat toch pijn. Een vingerkootje is genoeg", zegt hij. Krav Maga vindt zijn oorsprong in het Israëlische leger, legt hij uit. Bij de zelfverdedigingsvechtsport leer je hoe je jezelf moet beschermen als je aangevallen wordt.

Na een rustige start gaan de stoelen aan de kant worden de stootkussens erbij gehaald. Deelnemers slaan hard tegen de kussen en geven hun vechtpartner een duw. "Ik denk dat ik dit nooit in het echt zou doen", zegt Adrie Rotteveel voorzitter van Alkmaar Pride. "Ik wil geen mensen slaan en zou eerder vluchten." Vervolgens geeft ze de verslaggever van Streekstad Centraal wél een paar ferme klappen op de bovenarm. Waarschijnlijk komt het met Adrie wel goed. (tekst loopt door onder de foto)

“Als je weet dat je je zelf fysiek kan verdedigen dan lukt dat ook mentaal", zegt Stephan. De deelnemers leren hun grenzen aan te geven. (foto: Streekstad Centraal)


De opkomst is groot bij de training. "We hebben nog nooit zoveel aanmeldingen gehad", zegt Jan Pieter de Lugt van de organisatie achter de lessen. Vooralsnog zijn de roze lessen helaas alleen in Amsterdam te volgen. "Als er echt vraag naar is, komen we misschien ook wel naar Alkmaar." Als het aan een van de deelnemers ligt wel. "Aan één les heb ik denk ik niet heel veel, maar op lange termijn zou het echt goed kunnen zijn. Sinds ik naar de sportschool ga voel ik me toch ook zelfverzekerder op straat."

 


Voel jij onveilig of wil je een melding doen bij Roze in Blauw? Bel dan naar 0881691234.

Roze en Blauw is een politienetwerk voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Waar mensen die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken een melding kunnen doen.


Pin It
Bekeken: 843x
Reclame