Reclame

De grootste nachtmerrie van ouders wordt voor Kim en Kevin werkelijkheid. Hun kindje heeft kanker. Chemotherapie, bestraling en immunotherapie. Begrippen waar ze nu dagelijks mee geconfronteerd worden. Hun Nova moet naar Amerika vinden ze. Daar hebben ze al 70.000 euro voor opgehaald. "Ik blijf door gaan door Nova, wat er ook gebeurt."

"Ik ben dood van binnen. Alles is dof en grijs." Kevin Pichel heeft het zwaar met de ziekte van zijn - nog geen tweejarige - dochter Nova. "Ik kan haar niet beschermen." Nova is vorig jaar gediagnosticeerd met neuroblastoom. Een zeldzame en agressieve kinderkanker. Deze diagnose heeft veel impact gemaakt. Niet alleen op haar, maar ook op haar familie. "Het is het laatste wat je wil zien bij je kinderen."

"Door te sporten kan ik mijn woede en agressie kwijt", zegt Kevin. Bijna elke maand van het jaar heeft hij een run op de planning staan. Denk aan marathons, triatlons en de Iron Viking. Op woensdag 8 mei doet hij ook mee aan de Alkmaar City Run. "Ik heb het sporten nodig. Ik ben dan mentaal en fysiek helemaal kapot, waardoor ik het emotionele niet voel." De lopen gebruikt hij als acties. Op deze manier strijdt Kevin voor zijn eigen geestelijke gezondheid en voor het leven van zijn dochter. "Ik hou er niet van om mijn hand op te houden. Maar zo kan ik haar toch helpen." (tekst loopt door onder de foto)

Kevin loopt bijna iedere maand een marathon. Zo strijdt hij voor zijn eigen geestelijke gezondheid en voor het leven van zijn dochter Nova. (foto: aangeleverd)


Ondertussen is de Alkmaarse Nova elf maanden in behandeling bij het het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Na achttien maanden bestralingen, scans en onderzoeken wordt ze wel ziektevrij verklaard, maar blijven haar kansen op overleven laag. En dat neemt verder af zodra de ziekte terugkomt. Haar overlevingskans is dan vijf procent. “We geven niet op. Anders voelt het niet alsof we alles eruit hebben gehaald", vertelt moeder Kim aan Streekstad Centraal. Een speciale, kostbare behandeling zou kunnen helpen (zie kader onderaan).

"Als ik heel eerlijk ben, zou ik na de behandeling in Nederland zelf gedacht hebben; nou weet je wat het is prima zo. Ik weet niet hoe Nova hier instaat. Maar ze blijft positief. Ze doet blij, leuk en is altijd aan het lachen. Ik kan alleen maar zien dat ze door wil", zegt Kevin. "Wij willen haar een zo goed mogelijke kans bieden op kwaliteit van leven. Ik heb genoeg kinderen gezien bij het ziekenhuis die voor de tweede of derde keer terug kwamen met kanker. Dan zien ze het gewoon niet meer zitten." (tekst loopt door onder de foto)

Nova is altijd vrolijk, positief en aan het lachen. Dat geeft haar ouders de kracht om door te gaan. (foto: aangeleverd)


Ondanks al het nare, zien de ouders ook een hele mooie kant. "Ik had niet verwacht dat zoveel mensen zouden helpen. Mijn beeld is helemaal veranderd. Voorheen dacht ik dat mensen veel egoïstischer waren." Samen met zijn broer heeft Kevin, The Nova Foundation, opgericht. Een stichting die tot veel acties heeft geleid.  Ook Kim is onder de indruk: "Het voelt zo onwerkelijk dat zoveel mensen samen komen en allemaal willen helpen op welke manier dan ook."

"Nova blijft altijd vrolijk, zelfs op momenten waarvan je weet dat ze eigenlijk helemaal kapot is. Dat geeft mij kracht", zegt Kevin. In begin 2025 zou de behandeling in Amerika moeten beginnen, daar is nog veel geld voor nodig. Wil jij Nova en haar familie helpen bekijk dan de crowdfunding. Ook wordt gezocht naar sponsoren die een plek op de hardloopshirts willen. Neem daarvoor contact op met The Nova Foundation.


Een speciale behandeling in Amerika zou Nova's kansen op overleven kunnen vergroten. Het medicijn zou het enzym dat de groei van kankercellen mogelijk maakt remmen. Ondertussen is er in totaal 70.000 euro gedoneerd. Een flink bedrag, maar nog niet genoeg:

"Het is heel veel geld als je erover nadenkt, maar als je naar het grote plaatje kijkt zijn we er nog lang niet", legt moeder Kim uit. "Dat lullige pakje medicijnen kost iedere maand 13.000 euro." In totaal hebben ze 312.000 euro nodig voor de behandeling. Daar komen echter nog een hoop kosten bij: "Onverwachte risico’s, scans en reiskosten om zes keer op en neer te gaan naar Amerika."


Pin It
Bekeken: 2223x
Reclame