Dichter en beeldend kunstenaar Elly Stolwijk heeft in maart haar allereerste prozaboek gelanceerd. Het boek 'Voet in Voet, Oog in Oog' gaat over haar ontdekkingstocht in het verleden van haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elly wist dat haar vader Fons Stolwijk dwangarbeider was in Duitsland maar tot zijn dood was hij daar nooit spraakzaam over. KunstnetTV zocht haar op voor de documentaire 'Vierhonderd Tweeënnegentig'.
Vanaf mei 1943 moesten alle mannen tussen de 18 en 35 jaar zich bij de Duitse bezetters melden voor Arbeidseinsatz. Het woord 'arbeidsinzet' verbloemt dat het om dwangarbeid ging, oftewel een vorm van slavernij. Vanuit alle bezette gebieden zijn naar schatting 7,7 miljoen mensen aan het werk gezet in Duitsland, waaronder rond 0,5 miljoen Nederlanders. Vader Fons Stolwijk was daar een van, maar tot aan zijn dood kon hij er nauwelijks over vertellen. Te traumatisch. Pas na zijn dood ging Elly op zoek naar het deel van zijn geschiedenis.
In haar indrukwekkende prozadebuut beschrijft Elly in de cursieven haar bezoek aan Laucherthal, waar haar vader Fons te werk was gesteld, en haar herinneringen aan hem. Ze wisselt de cursieven af met het verhaal over dwangarbeider Fons, een personage gebaseerd op haar vader. "Fons is nog geen 21 jaar jong als hij in de zomer na de bevrijding, de precieze datum is onbekend, terugkeert uit nazi-Duitsland waar hij gedurende de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid had verricht in metaalfabrieken in Berlijn en Laucherthal, een ervaring waarover hij tijdens zijn leven nauwelijks kan spreken en op zeldzame momenten met dichtgeknepen keel zal zeggen dat hij ‘iets deed met schroefjes en moertjes’, want hij schaamde zich voor zijn gedwongen bijdrage aan de Duitse wapenindustrie ..."
Vierhonderd Tweeënnegentig van KunstnetTV is tot en met zondag 12 mei elke dag om 10:00 en 22:00 uur te zien bij Streekstad Centraal op televisie en internet, en via kunstnet.tv.