Het warme weer trok veel mensen naar de binnenstad van Alkmaar. Terwijl de terrassen op zaterdagavond langzaam werden afgebouwd, vormen zich groepen jongeren pal voor de kroegen. “We komen niet binnen, het is 21+”, wordt er gemopperd. Niet alleen uitgaanders maar ook wijkagenten vullen de binnenstad. Afgelopen weekend is het ‘wakkere ouders’-project van start gegaan: "Veel ouders hebben geen idee wat hun kinderen uitspoken in de nacht.”
De politie belt ouders midden in de nacht wakker. “Komt u uw kind ophalen?” Klinkt er dan door de telefoon. Als jongeren in de binnenstad van Alkmaar betrapt worden op dronkenschap, zullen ze meegenomen worden naar het politie bureau. Dat is het zogenoemde ‘wakkere ouders'-project.
Het is niet de eerste keer dat deze actie wordt gehouden. Tien jaar geleden werd het project ook in Noord-Holland en Tilburg uitgevoerd. Nu blijkt het in Alkmaar weer nodig te zijn: “Er is in de binnenstad van Alkmaar een toename van overlast van minderjarigen. Door de ouders erin te betrekken hopen we dat te verminderen”, zegt politiewoordvoerster Ilse Heemskerk. (tekst loopt door onder de foto)
Zaterdagavond ging Streekstad Centraal de binnenstad in om de stappers te vragen wat zij van de actie vinden. Philip is verbaasd: “Ik dacht dat ze dat al deden”, zegt hij voordat hij een slok van zijn biertje neemt. “Als de ouders erbij worden betrokken, zal het wel werken denk ik.” Een Alkmaarse moeder denkt daar anders over: “Als ze echt overlast veroorzaken of heel erg jong zijn is het logisch, maar als ze alleen een beetje gedronken hebben hoeft de politie zich daar niet mee te bemoeien.”
Wat opvalt is dat de bewaking voor de kroegen strenger handhaaft: “Het is 21+, normaal komen we gewoon binnen”, zegt Sabine (20). Zij vindt het terecht dat jongeren meegenomen worden naar het bureau als ze overlast veroorzaken. “Ik heb zelf alleen niet zo’n last van minderjarigen, eerder van oudere jongens die vervelend doen.” Haar vriendin Lynn vindt de actie overdreven. “Mijn ouders zouden zich doodschrikken als ze gebeld zouden worden door de politie." (tekst loopt door onder de foto)
Ook op deze avond was het 'horecateam' van de politie aanwezig. “Wij staan hier ieder weekend, maar er is een extra team ingeschakeld voor dit project.” En dat is met een reden. “We hopen dat dit écht een signaal afgeeft aan de jongeren. Ik denk dat ze wel even schrikken als ze mee worden genomen, vooral als hun ouders gebeld worden."
Afgelopen weekend zijn 100 minderjarigen aangesproken door de politie, waarvan acht meegenomen naar het bureau. Daar werden hun ouders gebeld. Heemskerk zou willen dat dit een standaardprocedure is, maar dat is niet mogelijk: “Het kost enorm veel capaciteit, meer dan wij eigenlijk voorhanden hebben.”