Een cruciale stap voor de toekomst van het Stationskwartier en De Zandhorst in Heerhugowaard. Maandag is het nieuwe gemaal 'De Waardse Dijk' langs de Westerweg (N242) officieel in gebruik genomen. De eer was aan wethouder Ester Leibbrand, hoogheemraad Klazien Hartog en de net afgestudeerde mbo'er Naut van der Zwet van aannemer Beentjes. "Met dit gemaal zijn we voorbereid op de toekomst."
Langs het spoor liggen sloten, waarvan met name de Westertocht belangrijk is voor de waterhuishouding in het Stationskwartier en De Zandhorst. Het water stroomt hierdoor richting het gemaal aan de Huygendijk. Die sloten zullen worden onderbroken bij de aanleg van de spooronderdoorgang en dus was er een andere oplossing nodig. Temeer omdat het Stationskwartier wordt ontwikkeld en ook Heerhugowaard steeds meer te maken heeft met zeer natte en juist droge perioden.
De bouw van een nieuw gemaal aan het bedrijventerrein was voor de hand liggend. De Waardse Dijk ligt bij de aansluiting van de Kamerlingh Onnesweg (N194) op de N242 en kan per minuut 110.000 liter water naar het Kanaal Alkmaar - Kolhorn pompen. Het gemaal kost ruim 6,5 miljoen en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (tekst loopt door onder de foto)
“Met de klimaatveranderingen en het toevoegen van meer woningen in de polder, is de afronding van dit project heel goed nieuws", vertelde de wethouder klimaatadaptatie Ester Leibbrand. "Met dit gemaal zijn we voorbereid op de toekomst. We hebben steeds meer te maken met overvloedige regenval en extreme droogte. Naast een nieuw gemaal zijn sloten slim gekoppeld en zijn er wadi’s toegevoegd in de wijk, bijvoorbeeld langs de Zuidtangent. Om meer regenwater te kunnen opvangen. Zo is er in de komende jaren ruimte voor wonen, landbouw en recreatie.”
Ook hoogheemraad Klazien Hartog is tevreden: “Door een goede samenwerking vanaf de start en door samen met gemeente te zoeken naar mogelijkheden en oplossingen, is het gemaal en de klimaatrobuuste polder tot stand gekomen. Er is ruimte voor het water van nu en de verwachte hoeveelheden water in de toekomst, hierdoor kan de gemeente verder bouwen aan de ontwikkeling van het stationsgebied. Een mooi voorbeeld van onze goede en vroegtijdige samenwerking voor de inwoners van het gebied!"