Reclame

Als spoedzoekers na zes maanden geen woning hebben gevonden, dan krijgen ze er eentje toegewezen. Bij weigering trekt de gemeente de urgentiestatus in en moet hij of zij het verder zelf maar uitzoeken. Mogelijk met dakloosheid tot gevolg. Maar als een statushouder woonruimte weigert, heeft de gemeente Alkmaar daar niet echt een strakke maatregel voor. Dat gaat veranderen. De regels voor spoedzoekers en statushouders rond de weigering van een woning worden gelijkgetrokken.

Donderdag brachten OPA, BAS en FVD daartoe een motie in. En die werd aangenomen. Met een krappe meerderheid. "Gelijke monniken, gelijke kappen", stelde OPA-fractievoorzitter Victor Kloos tijdens het debat. Maar daar was Tineke Bouchier het namens GroenLinks/PvdA niet mee eens. "Er wordt een werkelijkheid gecreëerd, die er niet is. Een statushouder krijgt gewoon één woning aangeboden en dat is het. Het COA is daar hartstikke strikt in. Gelukkig komt de statushouder altijd tot inkeer. En zo niet, dan hebben we nog een rechter", zei Bouchier. "Wij vinden dit beeldvorming, beeldvorming en beeldvorming, en meer is deze motie niet."

"Ik herken dit ook niet zo gauw. In beide gevallen komen mensen gewoon op straat te staan. Slikken of stikken", voegde SP-fractievoorzitter Rigo Wijdoogen toe. Hij kon slechts twee gevallen vinden waarbij een weigeraar ook echt stand hield. "Dat haalt wel een beetje uw argument onderuit om tegen deze motie te zijn", reageerde FVD-fractievoorzitter Jelle Wittebrood daarop scherp. PvdD-fractievoorzitter Kıvılcım Pınar vond de motie ook niks. "Lekkere rechts populistische motie, die nergens om gaat. Meneer Kloos heeft ook al gezegd, het gaat héél vaak goed. Dan is de motie overbodig. Wat u in de motie wilt, dat is de praktijk."

En zo werd er gesteggeld over dat een maatregel overbodig is als die bijna nooit van toepassing is, versus 'voor het geval dat...'. GroenLinks droeg nog aan dat statushouders nu al niet gelijk worden behandeld, omdat ze één aanbod krijgen, en dat hun situatie nog slechter zal worden.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen zegde uiteindelijk toe dat juridisch zal worden nagegaan hoe de motie kan worden geïmplementeerd. "Het college omarmt de motie." Niet alleen het college ging mee met de indieners, ook VVD, SPA, CDA. Daarmee werd de motie met 18 tegen 16 stemmen aangenomen.
Pin It
Bekeken: 5474x
Reclame

Agenda