Mensen die doorrijden nadat ze betrokken waren bij een verkeersongeval. Het is niet alleen irritant; het kan ernstige gevolgen hebben als er iemand gewond achterblijft. En als de doorrijder nooit wordt gepakt, dan is het een hoop gedoe om schadevergoeding te krijgen uit het Waarborgfonds. Het afgelopen jaar is 480 keer aangifte gedaan van doorrijders in gemeente Alkmaar.
Alkmaar staat met aantal aangiften van ongelukken met een doorrijder vijfde van alle gemeenten in Noord-Holland. Dat blijkt uit gegevens van het Waarborgfonds, uitgeplozen door Independer. Daarbij moet wel worden vermeld dat Alkmaar met 112.000 inwoners ook vijfde staat qua inwonertal. Wel was het aantal aangiften relatief laag vergeleken met een aantal 'concurrenten'.
Daartoe behoort uitschieter Amsterdam opvallend genoeg niet. Met 917.000 inwoners is 4.825 aangiften van doorrijden niet veel erger dan Alkmaar. Nummer drie Haarlem (217.000) zat met 810 aangiften juist iets onder de kaasgemeente.
Daarentegen kwam nummer twee Haarlemmermeer met 154.000 inwoners uit op 895 aangiften van doorrijden uit, en werden voor Zaanstad (160.000) 780 aangiften geregistreerd. Mogelijk heeft dit te maken met de grote doorgaande (snel-)wegen in deze gemeenten.
De data is afkomstig van het Waarborgfonds dat - onder strikte voorwaarden - schadevergoeding uitkeert als de aansprakelijke niet wordt achterhaald. Overigens biedt de WegenVerkeersWet enige respijt voor doorrijders. Er wordt rekening gehouden met mensen die geen kwaad in de zin hadden, maar eenvoudigweg in paniek raakten. Wie zich binnen 24 uur alsnog meldt bij de politie kan, afhankelijk van de omstandigheden, clementie krijgen.