De dichtregel van Lucebert 'siert' nog altijd het Stadskantoor: "Van te veel spektakel wankel je allicht". In september 2022 kwam de VVD al met de vraag of de letters moesten blijven, toen bleek dat Lucebert in zijn twintigerjaren er nazi ideologieën op nahield. De gemeente Alkmaar ging vervolgens in conclaaf over de toekomst van de letters. Na de nodige vertraging lijkt het besluit eindelijk in zicht. "Ik hoop niet dat dit een hete aardappel wordt die heen en weer wordt geschoven."
Wat VVD-Fractievoorzitter John van der Rhee betreft is het geen moeilijk besluit: "We weten al geruime tijd dat Lucebert overtuigd nazi was en daar in zijn leven nooit op is teruggekomen. Je kunt je afvragen of je zijn tekst groot aan je gevel wilt hebben als gemeente." Streekstad Centraal schreef eerder ook over de brieven die Lucebert schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, die hij onder andere afsloot met 'Sieg Heil'. (tekst loopt door onder foto)
De beslissing over de letters liep al eerder vertraging op. Eind 2023, begin 2024 zou de kogel eindelijk door de kerk zijn, maar we moeten nog even geduld hebben, vertelt de Gemeente Alkmaar aan Streekstad Centraal. Voor eind maart staat het besluit rondom de omstreden letters op de agenda van het college van Burgemeesters en Wethouders.
Eind maart staat er nog meer op de agenda, want 30 maart start de tentoonstelling 100XLucebert in Stedelijk Museum Alkmaar, vanwege het honderdste geboortejaar van Lucebert. Publiek leert daar het leven van de dichter en beeldend kunstenaar kennen aan de hand van honderd objecten. Zijn controversiële verleden is daar deel van. "Één van die objecten is zo'n brief uit de oorlog," vertelt het Stedelijk Museum aan Streekstad Centraal. "We willen met deze expositie graag het hele verhaal vertellen van Lucebert. Kijk niet naar de publieke opinie, maar kom zelf kijken hoe hij zich heeft geuit, en niet alleen in zijn brieven. Dan kun je een mening te vormen over wie Lucebert was." (tekst loopt door onder foto)
John van der Rhee voelt niet zo'n behoefte om het werk van Lucebert te bewonderen. "Kijk, als politicus bemoei ik me niet met musea. Zij mogen kunst tentoon spreiden zoals ze dat willen. Als persoon ga ik er niet naartoe, vanwege dat zwarte randje. Maar die letters op het Stadskantoor, die zijn van ons. Daar moeten we wat mee."