"Uh, vijftig procent cot... cotton? En vijftig procent polyester." Kijkend naar de labels van hun eigen t-shits doen de groep 7 leerlingen van basisschool de Wiekslag in Stompetoren al een hoop kennis op over textiel. En dat is precies de bedoeling van de Textielrace die donderdag werd afgetrapt: bewustwording.

Want per jaar koopt een mens gemiddeld 42 nieuwe kledingstukken, zo leren de kinderen tijdens een gastles van Textielrace projectleider Esthy Meijer.  "Echt waar, zo veel?" vraagt de juf verbaasd. En het maken van een nieuwe spijkerbroek? Dat kost al snel zo'n 8.000 liter water. Vervolgens gaan de meeste kleren, na een gat in de knie, zo de prullenbak in. Zonde. En het moet anders vinden ze ook op school. (tekst gaat door onder de foto)

Interesse en verbazing bij de leerlingen van de Wiekslag (foto: Streekstad Centraal)


De oplossing? Het liefst minder kopen, natuurlijk. En anders hergebruiken of repareren, met als laatste optie: in de textielbak die broek. Want alsmaar nieuw, dat kan niet meer, concluderen de kinderen ook zelf na het zien van een video over kinderarbeid in Bangladesh. "Ik schrok er heel erg van", zegt de 10-jarige Nora. Haar klasgenoot Siven (9) vult aan: "En dat wij zo gelukkig kunnen leven, terwijl zij het zo zwaar hebben."

Donderdag was dus de kick-off van de race, maar vanaf 11 maart start de wedstrijd echt. Elf scholen in Alkmaar gaan de strijd met elkaar aan: wie de meeste kilo's stof ophaalt in ruim drie weken tijd, wint een geheel verzorgde schoolreis naar Nemo Amsterdam. En dat motiveert. "Ze zijn heel fanatiek, maar dat zijn bijna alle groepen in Alkmaar. Het gaat een hevige strijd worden!", zo laat Esthy Streekstad Centraal weten. (tekst gaat verder onder de foto)

De voorspelling is dat er een verwoede textielstrijd zal ontstaan tussen de scholen (foto: Streekstad Centraal)


Terwijl wethouder Jasper Nieuwenhuizen met de kinderen de eerste kledingstukken in de bak gooit - als officieel startsein - wordt op de achtergrond al fanatiek gesmoesd: "Als jij naar je buurvrouw gaat, dan vraag ik de krant of ze mij willen interviewen!" Want dat levert extra punten op.

En wat gebeurt er met al die bergen kleding, kussenslopen en gordijnen? Die neemt Kringloopwinkel RataPlan in ontvangst. Voor de verkoop, of anders om door te geven aan bedrijven die van restjes stof bijvoorbeeld etuis maken.

Siven heeft na de gastles genoeg gehoord: "Ik ga betere keuzes maken. Of ik iets weggooi of niet. En vaker naar de kringloop." Nora knikt instemmend. Waar ze het nog meer over eens zijn? "We gaan winnen!"
Pin It
Bekeken: 693x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/