Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee is een eilandje geworden, door regenwater omringd. Wateroverlast komt vaker voor in het kustdorp, maar de situatie is nu wel echt nijpend. Het kerkje is zo goed als onbereikbaar. "Die wateroverlast had niemand voorzien, dit hebben we nog nooit meegemaakt", vertelt penningmeester Dick Sluis aan mediapartner NH.
Door zout en wind van zee brokkelen de gevels en de voegen van het Vredeskerkje steeds verder af. Om het provinciale monument, te redden, is een ingrijpende restauratie noodzakelijk. Om het monument te herstellen, is er zo’n 275.000 euro nodig. De kosten daarvan kan stichting MAD onmogelijk alleen ophoesten. Daarom werd een inzamelingsactie gestart. En met succes: het grootste deel van de restauratiekosten is inmiddels binnen, vertelt Dick Sluis. "We krijgen dagelijks grote en kleine donaties binnen, dus er is gelukkig veel draagvlak om het kerkje te redden."
Het ingezamelde geld bestaat uit bijdragen van de provincie Noord-Holland, de Vriendenstichting en het Cultuurfonds. Maar ook veel inwoners en bedrijven uit de omgeving hebben een bedrag gedoneerd, zegt Sluis. "Er zijn veel mensen die zich verbonden voelen met de kerk, we worden aan alle kanten geholpen." Om alle voorziene (en onvoorziene) kosten te dekken, hoopt de stichting nog 9.000 euro te ontvangen. Naar verwachting zal de restauratie dan in maart van start gaan.
Door hevige regenval komt er nu een ander probleem aan het licht: de slechte bestrating van het terrein. "Het terrein loopt onder doordat het zo verschrikkelijk veel regent. Het stond blank tot je enkels, dus we hebben ook restauraties moeten afzeggen." De kerk heeft een belangrijke functie in het dorp. Er worden huwelijken gesloten en uitvaartdiensten gehouden, maar ook concerten gegeven. "Als noodoplossing hebben we pallets neergelegd, want onze uitvaartdiensten moeten gewoon kunnen doorgaan", vervolgt Sluis. "Maar we zullen op den duur ook de bestrating moeten aanpassen. Wateroverlast is een probleem in Bergen, meer mensen hebben er last van."
En zo stapelen de zorgen om het voortbestaan van het kerkje zich toch weer op. "Het is een never ending story met dat onderhoud, dus alle hulp is van harte welkom. Je houdt altijd rekening met tegenvallers, maar deze wateroverlast had niemand voorzien. De aannemer wil in maart beginnen, dus ik hoop dat het terrein dan weer een beetje begaanbaar is."