"De brandweerzorg in Noord-Holland Noord piept en kraakt", is te lezen in een alarmerend Meerjarenontwikkelplan Brandweer 2024-2027. De uitdagingen nemen toe, maar tegelijkertijd is het moeilijk om de begroting rond te krijgen en (vrijwillige) brandweerlieden aan te trekken. Uitgangspunt van het plan is versterking van de fijnmazige en hoofdzakelijk vrijwillige brandweerzorg. De Veiligheidsregio vraagt gemeenten om 5,7 miljoen euro extra voor de periode 2025 t/m 2027 (eerder meldden we nog per abuis 13 miljoen).
"Lokale veiligheid is ons grootste goed en dat moeten we koesteren. Dat doen we samen met 1150 vrijwillige en 250 beroepsbrandweermensen die deze veiligheid garanderen", aldus VRNHN-directeur Krishna Taneja en Jan de Boer, voorzitter Adviescommissie Brandweerzorg. Maar die veiligheid is in het geding. "De grenzen van het bestaande brandweerstelsel bereikt. De huidige situatie is precair en actie is nu vereist."
Toenemende uitdagingen genoemd in het ontwikkelplan zijn onder andere steeds meer hoogbouw, meer droogte of juist zware regenval, veranderende wet- en regelgeving en de energietransitie. Denk bij dat laatste aan mega-accu's, elektrische auto's en de verschuiving naar zonne-energie, waterstof en groen gas. En dat terwijl de paraatheid en beschikbaarheid steeds meer in het geding komt. Rond 37 procent van de brandweevrijwilligers stroomt vanwege hun leeftijd binnen tien jaar uit, terwijl 42 procent van de posten al onderbezet is. In Regio Alkmaar hebben alle brandweerposten overdag problemen met de bezetting, bij zes is de paraatheid "slecht", wat inhoudt dat er soms niet kan worden uitgerukt. De beroepsformatie in Alkmaar is zelfs te klein voor de wettelijke dekking.
De Veiligheidsregio zit te springen om extra geld, maar erkent dat gemeenten onvoldoende ruimte in het Gemeentefonds hebben om de benodigde ontwikkelingen duurzaam te kunnen financieren. "Tegelijk kunnen we niet wachten op andere bronnen van financiering, gezien de grote urgenties in de huidige situatie, zoals onvoldoende dekking en tekortkomingen in de vakbekwaamheid", aldus VRNHN-voorzitter Anja Schouten.
De Veiligheidsregio wil vooral investeren in werving en opleiding van personeel. Onderdeel door extra beroepsmatige brandweerlieden aan te trekken voor de posten Alkmaar en Hoorn. Een greep uit de beoogde investeringen van 2025 tot en met 2027: investeringen in vakbekwaamheid oplopend van ruim 500,000 euro naar 1,5 miljoen, kosten voor uitbreiding van de Flexpool oplopend van krap 200.000 naar ruim 450.000 euro stijgen. Voor wat betreft de Alkmaarse post staat er ieder jaar tussen de 925.000 en ruim 1 miljoen euro in het plan. En staat er verderop ook nog het plan om ieder jaar 250.000 euro te spenderen aan modernisering.
Eerder meldden we dat de geraamde extra kosten op 13 miljoen euro uitkomen, maar er stond in het overzicht niet bij dat bedragen niet cumulatief zijn. Het gaat om 2,9 miljoen in 2025, 3,4 miljoen in 2026 en 5,7 miljoen in 2027. Het Meerjarenontwikkelplan is in PDF te vinden op vrnhn.nl.