Heiloo gaat een onderzoek starten naar de mogelijkheden van een tweede regenbooginitiatief in de gemeente. Eerder wilde de lokale politiek een tweede regenboogzebrapad, maar dat idee wordt waarschijnlijk in de prullenbak gegooid. Vanwege de verkeersveiligheid zou het niet gewenst zijn om een regenboogzebrapad te realiseren bij het nieuwe gemeentehuis.
Is een regenboogzebrapad een prachtig symbool of levensgevaarlijk? Wat verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen betreft is het antwoord: levensgevaarlijk. "Ik vind het symboolpolitiek. Als je wil laten zien waar je voor staat, doe je dat niet door verkeersregels onduidelijk te maken." Tertoolen ziet geen mogelijkheden voor regenboogzebrapaden en benadrukt: "Duidelijke communicatie, daar gaat het om." Maar hoewel de gemeente Heiloo nu zelf ook zegt dat de verwachte verkeersveiligheid niet per se optimaal is, heeft de gemeente wel al zo'n kleurrijke oversteekplaats. En wel op de Willibrordusweg bij winkelcentrum 't Loo. Een tweede werd aangekondigd nadat een pridevlag werd gestolen en vervangen door een omgekeerde Nederlandse vlag. Raadslid Michel Engelsman van Heiloo-2000 diende een motie in, die werd omarmd door de hele raad. "We merken dat er meer weerstand is richting de LHBTIQ+-gemeenschap. Ze worden gepest of getreiterd omdat ze anders zijn. Dat kan natuurlijk niet."
De gemeente Heiloo gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden van een tweede 'regenbooginitiatief'. Het is niet duidelijk waar het college precies aan denkt. In tal van gemeenten zijn zogenoemde regenboogalternatieven. In Heemskerk is er een kleurrijk trottoir en Purmerend heeft regenboogbankjes. Het is onbekend wanneer de resultaten van het onderzoek verwacht worden.