Reclame

Menig wijnliefhebber zal in deze gure novembermaanden verlangen naar zonnige Franse landschappen vol wijnranken en een ontmoeting met een plaatselijke wijnmaker die gul laat proeven van zijn kleine en grote kunstwerken. Dat zonnige weer, dat zit er voorlopig weliswaar niet in, maar een ontmoeting met zo'n wijnmaker is donderdag 23 november wél al mogelijk. Dan komt Mathieu Manifacier van Domaine de Berguerolles naar Alkmaar. Met wijn, uiteraard.

Friso Stilma van wijnwinkel 'Wijn.' aan de Laat organiseert de avond met Mathieu. "Het is hier aan de overkant, dus tegenover de winkel", verduidelijkt hij in gesprek met Streekstad Centraal. "Bij Laatmakers." Want de wijnhandelaar werkt voor proeverijen als deze graag samen met andere ondernemers. In Laatmakers vertelt Mathieu donderdagavond het nodige over zijn wijnen en hun smaak, maar wel in een 'informele setting'. "Mensen kunnen gewoon binnen komen lopen en vragen stellen. En proeven uiteraard."

Voor wijnliefhebbers is wel duidelijk dat met deze naam een grootheid naar Alkmaar komt. De wijnen van Domaine de Berguerolles worden geschonken in internationale toprestaurants. "Hij is heel internationaal bezig", bevestigt Friso. "Dat is ook wel een voordeel: hij spreekt goed Engels." Het gaat deze avond dus niet alleen maar op z'n Frans en dat typeert Mathieu eigenlijk wel. "Hij heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen en maakt ook nog steeds de klassieke Franse wijnen waar ze zo beroemd mee zijn geworden, maar het bijzondere is dat hij tegelijk het bedrijf moderniseert. Hij maakt ook natuurwijnen en die smaken absoluut anders." (tekst gaat door onder de foto)

Mathieu (links) en Friso, met bier van hetzelfde domein. (foto: aangeleverd)


Want de wijnwereld is volop in ontwikkeling, ook in Frankrijk, toch wel een land dat er bekend om staat te hechten aan tradities. "Mathieu wil zo biologisch mogelijk werken. Het domein is ook biologisch gecertificeerd. Wijnbouw is vaak best een monocultuur, maar bij deze wijnmaker is er veel aandacht voor biodiversiteit. Hij plant bijvoorbeeld hop aan, tussen de wijnranken, daar heeft hij ook bier van gemaakt." Het kenmerkt de veelzijdigheid van deze innovatieve wijnmaker. "Hij werkt ook met druivensoorten die je niet veel in Frankrijk vindt, maar juist eerder in Nederland. Het gaat dan om nieuwe druivensoorten, kruisingen." Die zijn beter bestand tegen ziektes maar gedijen daarom ook goed in het Nederlandse klimaat.

Ook andere wijnmakers in zijn regio, Cévennes, investeren in een biologische toekomst. "Ze willen de eerste wijnstreek zijn waar alle wijnen echt biologisch zijn", vertelt Friso. Dat willen de wijnmakers ook als voorwaarde stellen voor het lokale echtheidslabel (de 'Indication Géografique Protégée'). Friso ziet Wijn. als een ambassade van deze streek en deze kwaliteit, in zijn Alkmaarse winkel zijn dan ook veel wijnen uit de Cévennes te vinden.

De natuurwijnen, die zonder hulpstoffen worden gemaakt en vaak een unieke, 'wilde' smaak hebben die de wijnliefhebber direct terugbrengt naar de boerderij en de bodem van de wijngaard, zullen voor veel bezoekers van de wijnavond de trekker zijn. Zulke wijnen staan meer en meer in de belangstelling en tegelijk zijn ze nog moeilijk te vinden. "Wij hebben ze", zegt Friso. "Maar de klassieke wijnen waar Mathieu zo beroemd om is zijn er ook."

Het evenement is op donderdag 23 november in Laatmakers te Alkmaar. De avond begint om 19:30 uur en eindigt om 21:30 uur. Deelname kost 7,50, maar wie meer dan 75 euro aan wijn besteedt krijgt dat bedrag weer terug. Aanmelden kan via de website van Wijn. Het evenement is informeel van karakter, wel heeft Friso nog een belangrijk advies: "Vooral niet je tanden poetsen voor je gaat!" Want dan smaken zelfs de wildste natuurwijnen gewoon naar tandpasta.
Pin It
Bekeken: 777x
Reclame