Reclame

De Nationale Boomfeestdag is in maart, maar het plantseizoen is nú. En dus was er op woensdag werk aan de winkel voor de kinderburgemeester van Alkmaar, de twee klimaatburgemeesters en voor wethouder Anjo van de Ven. Langs het Jaagpad, aan het Noordhollandsch Kanaal, werden vijftien bomen aangeplant. En er moeten vele duizenden volgen als het aan de gemeente ligt.

Malaika Mughal Uribe en Henk Adriaanse waren de 'burgemeesters' die woensdagmiddag letterlijk een boom opzetten, samen met wethouder Van de Ven. Malaika is natuurlijk de kinderburgemeester van Alkmaar en Henk Adriaanse is 'klimaatburgemeester'. Want bomen worden allang niet meer alleen voor de mooi geplant, bij iedere boomstronk die de grond in gaat wordt ook stilgestaan bij de klimaatopwarming. Bomen nemen CO2 op en zijn dus juist deel van de oplossing, is de gedachte. Alkmaar wil daarom de komende 5.000 bomen aanplanten. "Daar ben ik blij mee", zegt Adriaanse, die in herinnering brengt dat zijn partij OPA dit idee bepleit heeft. (tekst gaat door onder de foto)

Ook jonge bomen vangen veel wind. (foto: Streekstad Centraal)


Wethouder Van de Ven ontmoeten we al op de pont, voorafgaand aan de planting. Vanaf het water zijn goed de groene bushaltes te zien, die nu overal in Alkmaar een beetje extra CO2 uit de lucht halen: "Het helpt allemaal een beetje, dat vind ik er mooi aan", zegt ze. Al moet ze toegeven dat een boom haar nog net wat meer doet. "Met een boom staat er écht wat. Dat doet zo veel goed voor de omgeving."

De precieze impact van 5.000 bomen is niet eenvoudig vast te stellen, dat hangt ook af van hoe oud de bomen zijn en op wat voor grond ze staan, en van wat voor soort boom het is. Afgaande op gemiddelden zouden 5.000 bomen ongeveer 125 ton CO2 per jaar moeten opslaan, goed voor de uitstoot van 6 à 7 huishoudens (cijfers van Milieu Centraal). Maar bomen doen meer dan alleen CO2 opslaan, bleek al uit de woorden van Van de Ven. Ze zorgen ook voor welkome verkoeling in stedelijke omgevingen en zijn goed voor de biodiversiteit. (tekst gaat door onder de foto)

Het Jaagpad krijgt door de bomenrij een andere uitstraling. (foto: Streekstad Centraal)


Het plantmoment was al uitgebreid voorbereid door de mannen van Stoop Groenvoorziening. "Zij komen het gat dichten. De grond aanstampen", legt één van hen nuchter uit. "De rest doen wij hoor." De twee 'burgemeesters' en de wethouder hebben er evengoed de handen vol aan. En dan heeft Van de Ven nog geoefend ook: "Vanmorgen heb ik ook bomen geplant in de Judith Leysterstraat." Want ook rondom Campus De Hoef wordt Alkmaar groener en schaduwrijker.

Omwonenden zijn nieuwsgierig, maar ook kritisch. "Straks is mijn uitzicht weg." Dat niet élke Alkmaarder op duizenden bomen zit te wachten, dat ondervonden de planters van Stoop ook. "Er was soms best wat discussie. We proberen wel met iedereen rekening te houden." Op centimeters is natuurlijk altijd maatwerk mogelijk. Ook de gemeente denkt mee en heeft langs het Jaagpad bewust voor bomen gekozen die niet al te ver de hoogte in zullen reiken. (tekst gaat door onder de foto)

Het project gezien vanaf de overkant. (foto: Streekstad Centraal)


De eerste boom die woensdag de grond in ging was een sierpeer. Een inheemse fruitboom, uitstekend geschikt voor de Nederlandse bodem. De boom dankt zijn naam aan de schitterende bloesems die dit voorjaar langs het kanaal te zien zijn. Want wie vandaag bomen plant, kleurt de stad van morgen.
Pin It
Bekeken: 1198x
Reclame