Reclame

Een mat, een enkelband en een laptop moeten ervoor zorgen dat mensen in Dijk en Waard minder vaak onderuit gaan. Gemeente Dijk en Waard en Netwerk Vitaliteit hielden vorige week een demonstratie van het Smart Floor systeem in het gemeentehuis voor de pers en ook wethouder Annette Groot.
De mat zal vooral worden ingezet om 55-plussers te helpen, maar is ook nuttig voor mensen die herstellen van een blessure, operatie of ziekte. Streekstad Centraal nam een kijkje.

Zoals de naam 'Slimme Vloer' al aangeeft, gaat het niet zomaar om een stuk linoleum van 1 bij 6 meter. De vloer kost met 8.000 euro ook iets meer dan dat. Er zitten allemaal druksensoren in die de lengte, tijdsduur en draaiing meten van de stappen die erop genomen worden. De enkelband stuurt de gegevens door naar de computer, met daarop software die is gemaakt aan de hand van vele proefritjes met bewegingssensoren.

"De vloer heeft een hoge betrouwbaarheid, iets van 80 procent", vertelt Sarah Zandbergen van Netwerk Vitaliteit. Zij is fysiotherapeut en zette de valpreventie in Dijk en Waard op met collega's en partners. Het Smart Floor systeem geeft een cijfer voor hoe stabiel iemand wandelt én keert. Met een goed scherp oog is dat ook wel te zien, maar niet iedereen is specialist. "Daarnaast zijn er ook belangrijke vragen die gesteld moeten worden. Is iemand al een keer gevallen of heeft iemand valangst ontwikkeld, of zijn er bewegingsproblemen?"(tekst gaat door onder de foto)

Tiny Faber wilde wel proefkonijn zijn (foto: Streekstad Centraal)


"Als iemand een laag risico scoort is dat natuurlijk fantastisch", zegt Sigrit de Jongh, projectleider Ketenaanpak Valpreventie. "Maar hoe houden we dat zo. We kunnen met samenwerkingspartners, met sportaanbod eens kijken hoe we iemand zo gezond mogelijk kunnen houden. Met een middenrisico komen er wat valpreventies bij kijken. Onder andere vanuit de gemeente worden die vergoed."

De cursussen valpreventie gaan niet alleen om fysieke trainingen, maar ook om zelfvertrouwen en bewustwording. De cursisten geven advies over het interieur, de verlichting en schoeisel, Misschien heeft iemand wel een nieuwe bril nodig. "We vinden dat voeding ook een belangrijke rol speelt in het fit en vitaal oud worden, dus we voeding het voedingscomponent toe aan alle erkende valpreventies die we geven", voegt Sigrit toe. "En we vinden het sociale aspect heel belangrijk. Samen dingen doen, samen wandelen, samen koken, maar ook 'help ik kom niet uit mijn belastingaangifte'. Als die basis niet goed is dan kan je nog zo'n leuk valpreventietraining geven, maar dan heeft het eigenlijk geen zin."

"De gemeente gaat zorgen voor een kalender van waar de mat ligt", vertelt Sigrit over de promotie van de slimme mat. "We gaan nu twee Vitaliteitsmarkten organiseren, eentje hier in het gemeentehuis en eentje in De Binding, als een soort van kick-off. Daarna zal iedere maand twee of drie keer de mat ergens anders in de gemeente liggen." (tekst gaat door onder de foto)

De Smart Floor vindt dat Tiny prima loopt (foto: Streekstad Centraal)


Sarah vond mevrouw Tiny Faber bereid om proefkonijn te zijn. De kwieke senior traint bij haar. "Ik ga er moe heen en dan kom er energiek vandaan, én het is hartikke leuk. Ik wil iedereen wel naar Sarah toesturen. We zijn nog wel eens te zwaar. Dan ben je ook een kapstok voor alle ziekten die over ons land komen."

En toen was het zo ver. Met enkelband om wandelde Tiny twee keer netjes heen en weer over de mat, met hooguit een paar kleine schoonheidsfoutjes. En nog een keertje want de internetverbinding werkte niet mee. Het Smart Floor systeem kauwde even op de verzamelde data en voilà: Tiny kreeg een 10 voor haar dubbele 'catwalk'.
Pin It
Bekeken: 1053x
Reclame