Bedrijfskunde, maar dan op z'n Frans: zestien studenten van Hogeschool Inholland in Alkmaar verdiepen zich deze week in het bedrijfsleven én de universiteit van de Franse stad Troyes. En dat is niet zomaar een stad, Troyes is al sinds 1958 een partnergemeente van Alkmaar. Dat partnerschap maakte de uitwisseling mogelijk: "We zijn hier heel blij mee."
Naar aanleiding van het uitwisselingsproject sprak Streekstad Centraal met Dick Jan Braaij van het Alkmaars Uitwisseling Comité. Dat comité geeft vorm aan de verschillende stedenbanden die Alkmaar heeft, niet alleen met Troyes maar ook met Bath, Bergama, Darmstadt en Tata. Vorige maand was er nog een bijeenkomst. Braaij is enthousiast over de reis van de studenten naar Troyes: "Inholland kwam met dit idee en wij hebben het gefaciliteerd. Daar heeft het comité ook geld voor beschikbaar."
Troyes is een 'prachtige stad', weet Braaij - het comité was er vorig jaar zelf nog. En ook nog eens gelegen midden in de champagnestreek. "Maar het is zeker niet een week feesten", verzekert Braaij. "Het is juist een inhoudelijke uitwisseling. De studenten leggen bijvoorbeeld contact met studenten van de technische universiteit van Troyes." De Université de Technologie de Troyes biedt lesprogramma's aan die vergelijkbaar zijn met de studie Technische Bedrijfskunde waar de Inholland-studenten bij horen. (tekst gaat door onder de foto)
De stad Troyes verzorgt onder meer een rondleiding door het fraaie historische centrum, maar een deel van het programma wordt juist door de studenten zelf ingevuld. "De zestien studenten zijn verdeeld in vier groepjes van vier", zegt Braaij. "Elk groepje krijgt de opdracht om een dag te organiseren." Daar horen bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken bij. De studenten schrijven ook aan een verslag van hun tijd in Troyes.
Wat het Alkmaars Uitwisseling Comité betreft is de uitstap naar Troyes zeker een voorbeeld om te volgen. "Het gaat om kennis, om ervaringen. Nu is het Troyes, maar we hebben ook een partnerschap met Darmstadt, ook een universiteitsstad. Mogelijk kunnen we daar ook iets ondernemen." Zo blijft Alkmaar verbonden met de rest van Europa, precies waar de partnerschappen voor bedoeld zijn.