Gemeente Alkmaar gaat meer doen aan groen dat de verkeersveiligheid beïnvloedt, maar een aanpassing van het groenbeleid komt er niet. De motie 'Kwaliteitssimpuls groenbeleid' van OPA, SP, SPA, CDA kreeg tijdens de raadsvergadering van maandagavond net niet genoeg stemmen.
Veel gemeenten hebben flink gesneden in de maaifrequentie, om de beestjes die in het gras leven zoveel mogelijk ongemoeid te laten. OPA, SP, SPA, CDA vindt dat gemeente Alkmaar daar te ver in is doorgeslagen. "Kort houden, is wederom de essentie van deze motie", zei OPA-raadslid Ruud van Lier. "We willen de mede-indieners bedanken én alle inwoners die zich toch steeds maar weer melden bij het te lange groen op functiegebieden."
Van Lier had het daarbij vooral over welig groen dat voor gevaar in het verkeer kan zorgen. Maar ook de begroeiing die door inwoners als hinderlijk ervaren wordt voor de recreatie, het veiligheidsgevoel of voor honden. BAS sloot zich daar vol bij aan. "Als er volgens mij één klacht is wat er in Alkmaar heerst de afgelopen jaren, dan is het wel de klacht over al het groenonderhoud", licht Ben Bijl toe. "Ik vind het echt beneden de maat zoals ons groenbeleid er op dit moment uitziet." De fractievoorzitter benadrukte dat er zo weinig gemaaid wordt dat de boel bruin wordt. "Daar komt geen hommel of bij meer op af."
PvdD-raadslid Ralph Boots vreesde voor dramatische gevolgen. "De wetenschappelijke rapporten zijn er echt wel vrij duidelijk over, dat de biodiversiteit overal verbeterd moet worden anders gaan we echt een heel groot probleem tegemoet." Hij beaamde het belang van verkeersveiligheid, maar miste in de motie een duidelijke benoeming van wat functiegebieden dan zijn.
In reactie vatte CDA-raadslid Frits Jonk het voorgestelde beleid samen: "Biodiversiteit is een heel belangrijk goed naar de toekomst toe, moeten we ook goed voor zorgen, maar kort waar het moet en lang waar het kan."
GroenLinks-raadslid Roy Seignette stelde dat de klachten niet over het groenbeleid gaan, maar over achterstallig onderhoud en 'onterechte' verschillen tussen de kwaliteitsniveaus in het centrum en de dorpen. "Investeer dáár juist in en gooi geen goed werkend beleidsplan overhoop. Het college heeft toegezegd de situatie te evalueren en er wordt meer geïnvesteerd in Stadswerk." Ook hij vond de term 'functionele gebieden' maar onduidelijk. "In de motie staan zelfs parken benoemd: dé biodiversiteitshotspots van Alkmaar." Die moesten er op zijn minst uit voor GroenLinks überhaupt zou nadenken over instemming met de motie.
Verantwoordelijk wethouder Jasper Nieuwenhuizen benadrukte ook het belang van biodiversiteit, en toonde zich bereid om te onderzoeken welke specifieke plekken vaker gemaaid kunnen worden voor de veiligheid van mens en dier. Uiteindelijk stemde een meerderheid tegen de motie voor een verandering in het groenbeleid. (foto: Pexels)